Razlike između izmjena na stranici "Rat u Iraku"

Dodana 2.842 bajta ,  prije 8 godina
→‎Povod: Downing Street Memo
(hr wiki)
(→‎Povod: Downing Street Memo)
 
No američki predsjednik [[George W. Bush]] nije bio zadovoljan, ustvrdivši da Irak skriva svoj arsenal od inspektora i da pomaže teroristima. Državni sekretar SAD-a [[Colin Powell]] čak je održao prezentaciju u [[Vijeće sigurnosti|Vijeću sigurnosti]] [[UN]]-a i predstavio navodne dokaze o tome kako Irak posjeduje pokretne kamione/laboratorije u kojima proizvodi antraks te da planira nabaviti nuklearno oružje <ref>[http://abcnews.go.com/2020/Politics/story?id=1105979&page=1 ABCnews.go.com; Colin Powell on Iraq]</ref><ref>[http://www.state.gov/secretary/former/powell/remarks/2003/17300.htm Colin Powell; Remarks to the UN Security Council]</ref>. I britanski premijer [[Tony Blair]] je snažno zagovarao vojnu intervenciju, navodeći kako se pod Huseinovim režimom kršilo humanitarno pravo te je nastradalo oko 400.000 ljudi te kako Irak ima oružje koje je sposobno doseći i Veliku Britaniju<ref>[http://politics.guardian.co.uk/iraq/story/0,12956,1089630,00.html The Guardian, Transcript: The Bush-Blair press conference]</ref>. Nakon neuspjelog pokušaja da se u [[UN]]-u dobije rezolucija koja podržava upotrebu vojne intervencije, SAD je [[17. ožujka]] [[2003]]. objavio ultimatum - Saddam Hussein mora napustiti Irak u roku od 48 sati ili će biti rata<ref>[http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2003/03/20030317-7.html The White House.gov, News - President says Saddam Hussein must leave Iraq within 48 hours]</ref>. Kada se to nije dogodilo, [[SAD]] i [[Velika Britanija]] započeli su s Koalicijom drugih država rat s Irakom, navodno kako bi se riješili diktatora [[Saddam Hussein|Sadama Huseina]] i stabilizirali regiju.
 
===Downing Street Memo===
 
Tijekom priprema za invaziju [[Irak]]a [[Velika Britanija|britanska vlada]] zajedno s vojnim i obavještajnim predstavnicima je održala tajni sastanak [[23.7.]][[2002]]. godine čiji podaci će izaći u javnost 2005. godine pod imenom Downing Street Memo (Downing Street je adresa britanske vlade). Internacionalno najvažnija, najosjetljivija točka tog dokumenta je bio izvještaj šefa britanske tajne službe Sir Richard Dearlovea, koji je nakon sastanka u [[Washington]]u izjavio na toj tajnom sastanku:
"Bush želi vojnom akcijom koja će biti objašnjena postojanjem oružja za masovno uništenje i vezom s terorizmom maknuti [[Saddam Hussein|Sadama Huseina]]. Obavještajni podaci i činjenice se prilagođavaju toj politici...." <ref>[http://www.downingstreetmemo.com/memos.html Downing Street Memo]</ref>.
Istinitost ovog osjetljivog dokumenta su potvrdile Američka i britanska vlada, pa su jedini službeni odgovori bili samo o nijansama tako da je tadašnji britanski Blair izjavio kako dokument ne pokazuje da je njegova vlada radilo išta nelegalno <ref>{{cite web| url=http://www.pbs.org/newshour/bb/international/jan-june05/blair_6-07.html |work=Online NewsHour: | title=Tony Blair Discusses US Aid to Africa, the EU Constitution and the Downing Street Memo |date=7 June 2005| accessdate=11 March 2006}}</ref>, dok je američki predsjednik Bush se javno pitao zašto ovaj dokument izlazi u javnost tijekom britanskih izbora <ref>{{cite web|url=http://www.state.gov/p/eur/rls/rm/47330.htm|title=President Welcomes British Prime Minister Blair to the White House|date=7 May 2005|accessdate=19 March 2007|work=U.S. Department of State |archiveurl = http://web.archive.org/web/20070315012654/http://www.state.gov/p/eur/rls/rm/47330.htm <!-- Bot retrieved archive --> |archivedate = 15 March 2007}}</ref>.
 
Također nakon ovog dokumenta u javnost su došli još neki britanski dokumenti kao onaj također tajni od [[14.3.]][[2002]]. godine u kojemu savjetnik britanskog premijera [[Tony Blair|Tonija Blaira]] obavještava svog šefa o sastanku s američkom ministricom vanjskih poslova i savjetu za Blaira da mora kontrolirati medije, parlament i javni mišljenje u cilju promjene režima u Iraku pošto je britanska politika različita od američke <ref>[http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-britmemos15jun15,0,7241602,full.story New Memos Detail Early Plans for Invading Iraq]</ref>, a osam dana kasnije u također tajnom dokumentu britanski ministar vanjskih poslova [[Jack Straw]] obavještava svog šefa da su razlozi za invaziju Iraka praktički nepostojeći jer se [[Saddam Hussein]] ne naoružava i jer nema veze s teroristima <ref>[http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-britmemos15jun15,0,7241602,full.story New Memos Detail Early Plans for Invading Iraq]</ref>.
 
== Tijek rata 2003. ==