Kelsos – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 268:
[[Image:Origen2.jpg|thumb|Danas nam je Kelsovo učenje poznato isključivo preko [[Origen]]ove kritike.]]
 
[[Origen]] je kao odgovor na Kelsov ''[[Istinski logos]]'' napisao veoma opsežno delo ''[[Protiv Kelsa]]'', u nastoji da pobije sve stavke njegove kritike.
[[Origen]] pokušava da Kelsosa predstavi kao jednog od [[epikurejci|epikurejaca]], kojima je pripisivao sve najgore osobine, navodeći da one ne veruje u večnost duše, kao što veruju platonisti. Origen takođe prebacuje deo Kelsove kritike na razne ranohrišćanske sledbe, kao što su [[markioniti]].
 
[[Origen]] pokušava da Kelsosa predstavipredstavlja kao jednog od [[epikurejci|epikurejaca]], kojima je pripisivao sve najgore osobine, navodeći da one ne veruje u večnost duše, kao što veruju platonisti. Origen takođe prebacuje deo Kelsove kritike na razne ranohrišćanske sledbe, kao što su [[markioniti]].
Origen kritikuje Kelsovo doslovno čitanje [[Sveto pismo|Svetog pisma]], objašnjavajući da se stvaranje »po božjoj slici« odnosi na unutrašnjeg čovjeka, sposobnog da bude prema slici stvoritelja (Kol. 3,10). Jer koji se vladaju po duhu Božjemu, oni su sinovi Božji.<ref>Origen, Kontra Kelsos</ref>
 
Origen kritikujeodbacuje Kelsovo doslovno čitanje [[Sveto pismo|Svetog pisma]], objašnjavajući da se stvaranje »po božjoj slici« odnosi na unutrašnjeg čovjeka, sposobnog da bude prema slici stvoritelja (Kol. 3,10). Jer koji se vladaju po duhu Božjemu, oni su sinovi Božji.<ref>Origen, Kontra Kelsos</ref>
 
Najveći značaj Origenove kritike je u tome što nam je Kelsov tekst danas uopšte poznat.