Viktorija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m pop
m linkovi
Red 31:
== Detinjstvo i rana mladost ==
 
Princeza Viktorija od [[Kent]]a je rođena u [[Kensington palata|Kensington palati]] u [[London]]u 1819. godine. U krugu porodice je nosila nadimak '''Drajn'''. Princ Edvard Avgust, njen otac, umro je kada je imala osam meseci. Kralj [[DžordžGeorge III od Velike Britanije|George III]], otac princa EdvardaEdwarda i deda princeze Viktorije, umro je slep i poremećenog duha manje od nedelju dana po EdvardovojEdwardovoj smrti. Krunu je nasledio princ[[Princ od [[Wales|VelsaWalesa]], Viktorijin stric, [[DžordžGeorge IV od Velike Britanije|George IV]].
 
Iako je bila među prvima po pravu nasledstva, Viktorija je kao malo dete učena samo [[nemački jezik|nemačkom jeziku]] koji je bio maternji i njenoj majci i njenoj guvernanti. Kada je navršila tri godine počela je školovanje na [[engleski jezik|engleskom jeziku]]. U toku života naučila je da govori [[italijanski jezik|italijanski]], [[grčki jezik|grčki]], [[latinski jezik|latinski]] i [[francuski jezik|francuski]].
 
Kada je imala jedanaest godina, njen stric, Kralj Džordž[[George IV od Velike Britanije|George IV]], je umro ne ostavivši potomka za sobom, ostavivši tron svom bratu - [[William IV, kralj Ujedinjenog Kraljevstva|Williamu IV.]]. Kako novi kralj nije imao dece, mlada princeza je postala prvi prestolonaslednik. Kako zakon u to vreme nije imao specijalne zahteve u pogledu starosti monarha, Viktorija je mogla da vlada kao dete, kao i da je bila odrasla. Da bi sprečio ovaj razvoj događaja, parlament je usvojio zakon, po kome je Viktorijina majka, Vojvotkinja od [[Kent]]a i [[Strathorn]]a, trebalo da vlada kao regent do Viktorijinog punoletstva. Parlament nije ograničio vlast regenta.
 
Svog budućeg supruga, princa Alberta od Saks-Koburg-Gota, princeza Viktorija je upoznala kada je imala 16 godina. On je Viktoriji bio brat od ujaka, sin brata Vojvotkinje od Kenta. Kralj Džordž[[George IV od Velike Britanije|George IV]] se protivio ovoj vezi, ali njegove primedbe nisu urodile plodom. Mnogi istoričari smatraju da Princ Albert nije bio zaljubljen u Viktoriju, već da je brak prihvatio da bi popravio svoj status princa male nemačke države i iz osećanja dužnosti prema svojoj porodici koja je želela ovaj brak. Koji god da je bio razlog, njihov se brak pokazao kao izuzetno srećan.
 
== Rana vladavina ==
Red 70:
Mlada kraljica Viktorija se zaljubila u Irsku, birajući da se odmara u Kilarniju u okrugu Keri, lansirajući ovu lokaciju kao jedno od najpopularnijih turističkih odredišta devetnaestog veka. Njena ljubav prema ostrvu je bila u paru sa toplinom kojom su Irci dočekali mladu kraljicu. [[1845]]. Irska je bila pogođena velikom glađu koja je za 4 godine odnela pola miliona života i oterala ceo milion ljudi u emigraciju. Kraljica je lično poklonila 5000 funti i bila uključena u razne dobrotvorne akcije. Uprkos tome, činjenica da je politika lorda Rasela bila okrivljena za glad i Irskoj imala je uticaj na pad popularnosti kraljice. Za ekstremne republikance, Viktorija je postala "Gladna Kraljica", sa mitskim pričama o tome da je donacija iznosila svega 5 funti koje su naširoko prihvaćene u republikanskim krugovima.
 
Viktorijinu prvu zvaničnu posetu Irskoj, [[1849]], je posebno organizovao DžordžGeorge ViliersVilliers, [[lord]]-zastupnik Irske, vođa britanske administracije, da bi odvukao pažnju od gladi ali i da bi privukao pažnju političara kroz kraljičino prisustvo i skrenuo im pažnju na ozbiljnost krize u Irskoj. Bez obzira na negativni uticaj gladi na kraljičinu popularnost, kraljica je ostala dovoljno popularna u nacionalističkim krugovima da bi joj na kraju partijskih sastanaka i dalje pevali "Bože spasi kraljicu" (što je oficijelna himna Velike Britanije i danas).
 
Ipak, do kraja sedamdesetih i osamdesetih godina devetnaestog veka, monarhijska moć u Irskoj je značajno opala, delom kao rezultat Viktorijine odluke da odbije posetu Irskoj iz protesta protiv odluke Dablinske Korporacije da odbije da čestita njenom sinu, Edvardu VII, brak sa danskom princezom Aleksandrom, ili da čestita kraljevskom paru rođenje najstarijeg sina, princa Alberta Viktora.
Red 82:
[[1851]] održana je prva [[Svjetska izložba|Svetska izložba]], poznata pod imenom Velika izložba [[1851]]. godine. Organizovao ju je princ Albert, a izložbu je zvanično otvorila kraljica, [[1. 5.|1. maja]] 1851. Uprkos strahovima mnogih, dokazala je svoj veliki uspeh, a zarada je iskorišćena za potporu Muzeja Viktorije i Alberta (prethodno zvanog Muzej Južnog Kensingtona).
Administracija lorda Rasela pala je [[1852]], kada je liberalnog premijera zamenio konzervativac EdvardEdward SmitSmith-StenliStanly, lord DerbiDarby. On nije dugo ostao na vlasti, jer nije uspeo da održi većinu u parlamentu. Dao je ostavku manje od godinu dana nakon dolaska na položaj. U tom momentu, Viktorija je bila nestrpljiva da okonča period slabih administracija. I kraljica i njen suprug su podržavali jaku koaliciju između liberala i torijevaca. Takva administracija je zaista oformljena, sa pilitom (torijevcom) DžordžomGeorgeom Hamiltonom Gordonom na čelu.
 
Jedan od najznačajnijih akata nove administracije bilo je da uvede Veliku Britaniju u [[Krimski rat]] [[1854]], na strani [[Otomansko Carstvo|Otomanske Imperije]], protiv [[Rusija|Rusije]]. Neposredno pre nego što je Velika Britanija pristupila ratu, glasine da su kraljica i princ Albert naklonjeni ruskoj strani su umanjile popularnost kraljevskog para. Bez obzira na to, kraljica je javno dala nedvosmislenu podršku trupama. Nakon zaključenja rata, kraljica je ustanovila Viktorijin krst kao odlikovanje za hrabrost.