Oskoruša (Sorbus domestica) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 20:
 
==Izgled==
Raste u visinu od 15-20 m, ređe i do 30m sa širinom stabla do 1m, a nekada raste i kao grm od 2-3m. Kora [[stablo|stabla]] je smeđa, na mladim stablima glatka a kasnije postaje pukotinasta. Zimski pupoljci su zeleni sa lepljivim smolastim omotačem. [[List]]ovi su perasti, dugački 15-25 cm, sa 11 do 21 liski dugačkih 3-6 cm a širokih 1cm, oštro napiljenog vrha, sa zupčastim rubom, odozdo nežno pahuljaste, kasnije gole i plavkastozelene, a sa gornje strane gole i prilično žućkaste. [[Cvet]]ovi su dvopolni i otvaraju se u maju, veličine su 13-18 mm sa 5 belih [[latica]], 5 vratova [[tučak|tučka]] i 20 [[prašnik]]a. 35 do 75 cvetova je skupljeno u okrugle 6-10 cm široke gronje. Oprašuju ih [[insekti]]. [[Plod]] je [[pomum]], 2-3 cm dugačak, jabučast ili kruškolik, zelenkasto smeđ, sa osunčane strane crvenkast, posut lenticelama.
 
==Ekologija==
Raste sporo (osim u mladosti), a doživi starost 200-500 godina. Heliofilna je (voli mnogo svetlosti) i kalcifilna vrsta, koja samo u ranoj mladosti delimično podnosi zasenu. Preferira toplu i blagu klimu. Nema posebne zahteve za tlom, ali najbolje uspeva na dubokim i plodnim tlima. Dobro podnosi sušu (slično kao [[hrast medunac]]), a osetljiva je na kasne prolećne mrazove (nešto manje nego [[hrast kitnjak]]). Zimi izdrži temperaturu do –30 °C. Osetljiva je na kompeticiju drugih vrsta.
Pionirska je vrsta sa širokom ekološkom valencom. Javlja se pojedinačna ili u manjim grupama na nadmorskoj visini do 1400 m (u [[mediteran]]skom području), a u srednjoj Evropi do 650 m.
U prirodi je prilično retka i nalazi se na spisku ugroženih vrsta u [[Švajcarska|Švajcarskoj]] i [[Austrija|Austriji]].