Manastir Visoki Dečani – razlika između verzija

m (Datoteka/fajl Eglise_du_monastère_de_Visoki_Dečani.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Jcb sa razlogom: No permission since 15 December 2013)
 
== Izgradnja manastira ==
Manastir Visoki Dečani nalazi se u jednoj udolini pored rečice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva [[Prokletije]]. Izgradnja crkve Hrista Pantokratora (Svedržitelja) počela je [[1327]]. godine ktitorstvom srpskog kralja Stefana Uroša Trećeg Dečanskog. Glavni majstor bio je fra Vita iz [[Kotor]]a, inače katolički monah, a radove je nadgledao arhiepiskop Danilo Drugi koji se trudio o "sazdanju i utvrđenju" crkve skupivši "veliko mnoštvo umetničkih i veštih majstora". Sam Stefan Dečanski je sazidao ugaoni kamen na ovoj crkvi a još [[1330]]. godine izdao je ktitorsku povelju kojom je bogato obdario svoju zadužbinu. Posle smrti kralja Stefana, njegovo delo nastavio je njegov sin [[Dušan Nemanjić|Stefan Uroš Četvrti Dušan]] i okončao gradnju Dečana [[1335]]. godine. U vreme turskogosmanskog robovanjaperioda ova carska lavra je opstala, ali u vrlo teškim okolnostima.
 
Oslikan je znatno kasnije 1347-1348 godine. Same proporcije ovog manastira (dug 36 metara, a visok 30 metara), za ono vreme potpuno neuobičajene doprinele su da se ovaj manastir naziva "Visokim" (Visoki Dečani). Plemenito jednostavan, skladnih proporcija ovaj manastir predstavlja najveći srpski srednjovekovni spomenik. Po legendi, sam Stefan Dečanski je izabrao mesto na kojem manastir sada leži. On je u tu svrhu dosta mesta obilazio, a onda je iznenada naišao na ovo mesto koje ga je očaralo svojom lepotom.
Anonimni korisnik