Krtice – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Munjanes (razgovor | doprinos)
m replaced:   → using AWB
Red 39:
 
=== Unutrašnja anatomija ===
[[Probava|probavni takt]] je kod svih kukcojeda jednostavno građen. [[Crijeva]] su kratka i nalikuju na jednostavnu cijev, a [[slijepo crijevo]] nedostaje. Krtice su se i prilagodile rijetkom kisiku u tunelima, tako da im je udio [[hemoglobin]]a u [[krv]]i upadljivo viši od sisavaca slične veličine.
 
Mužjacima [[testisi]] leže izvan trbušne šupljine u mošnjastim borama, dok ženke imaju dvodijelnu [[maternica|maternicu]].
 
Krtice izbjegavaju pjeskovito tlo i vole rahlu zemlju. Prirodni neprijatelji su im [[tvor]]ovi, [[sokol]]ovi, lasice, [[sove]] i [[zmija|zmije]]. Komore sa gnijezdom nalaze se uglavnom između 30-6030–60 cm ispod površine. Glasaju se piskavim zvukom.
 
== Podjela ==
Red 84:
 
=== Socijalno ponašanje i aktivnosti ===
Krtice su, poput većine kukcojeda, samotnjaci i reagiraju agresivno na druge krtice. Samo neke vrste dijele sustav tunela sa drugim krticama, koje toleriraju jedino kada ima dovoljno hrane. U tu vrstu spada i Desman. Nemaju ni određeni ritam dana i noći. Europska krtica, primjerice, dijele svoje aktivnosti na tri faze spavanja i budnosti, pri čemu se budne većinom prijepodne, poslijepodne ili oko ponoći sa trajanjem od oko 4 i 5 sata.
 
Krtice ne spavaju zimski san. One vrste koje žive u hladnijim regijama, po zimi odlaze dublje pod zemlju i skupe zalihe hrane. Europska krtica čak uzgaja [[gliste]]: odgrize im gornje segmente tijela tako da ne mogu pobijeći, ali ostanu na životu.