Razlike između izmjena na stranici "Igor Stravinski"

Dodana 32 bajta ,  prije 5 godina
m/м
replaced: , → , using AWB
m/м (fixing dead links)
m/м (replaced: , → , using AWB)
|URL =
}}
'''Igor Fjodorovič Stravinski''' ([[ruski jezik|rus]]. ''И́горь Фёдорович Страви́нский'', ''Igor' Fëdorovič Stravinskij''; [[Oranienbaum]], [[17. lipnja]] [[1882]]. - [[New York]], [[6. travnja]] [[1971]].), je bio [[Rusija|ruski]] skladatelj, kojeg danas mnogi, i na zapadu i u njegovoj rodnoj domovini, smatraju najutjecajnijim skladateljem glazbe [[20. stoljeće|XX. stoljeća]]. Bio je utjelovljenje kozmoplitskog Rusa kojeg je ''[[TIME]]'' imenovao kao jednog ud najutjecajnijih ljudi prošloga stoljeća. U dodatku priznanjima koje je dobio za svoje skladbe, zadobio je slavu i kao [[dirigiranje|dirigent]] i kao [[pijanist]], najčešće na premijerama vlastitih mu djela.
 
Skladateljska karijera Igora Stravinskog značajna je zbog njezine stilsitičke promijenjivosti. Međunarodnu slavu prvo je zadobio sa svoja tri baleta, koja je naručio [[Sergej Dijagilev]], a čiji ih je ''[[Ballets Russes]]'' i praizveo. Tri baleta su ''[[Žar-ptica]]'' ([[1910]].), ''[[Petruška]]'' ([[1911]].) i ''[[Posvećenje proljeća]]'' ([[1913]].). ''Posvećenje proljeća'', čija je premijera izazvala pobunu, preobrazila je način na koji su kasniji skladatelji gledali ritmičku strukturu. Do danas, njegova vizija poganskih rituala oživljenih u imaginarnoj prapovijesnoj Rusiji očarava i oduševljava publike.
Za [[1950-ih]] adaptirao je serijske procedure, koristeći nove tehnike tijekom zadnjih 20 godina svog života da piše djela koja su kraća i više ritmična, harmonična i strukturalno kompleksnija od njegove ranije glazbe. Unatoč njihovoj kompleksnosti, ova djela dijele karakteristike sa svim prijašnjim djelima Igora Stravinskog. Ritmička energija, konstrukcija proširenih melodičkih ideja iz malih struktura kompromirajući samo dvije ili tri note, te čistoća forme, instrumentacije i ekspresije.
 
Stravinski je bio i pisac, i kompilirao je, uz pomoć Alexisa Rolanda-Manuela, teoretsko djelo ''Poetika glazbe'', u kojem je rekao poznatu rečenicu da je glazba nesposobna da ''"izrazi išta drugo osim same sebe"''. Mnogi intervjui u kojima je Stravinski razgovarao sa [[Robert Craft|Robertom Craftom]] izdani su kao knjiga nazvana ''Razgovori sa Igorom Stravinskim''. Njih dvoje surađivali su na još 5 izdanja tijekom sljedećih desetljeća.
 
== Biografija ==
=== Rusija ===
[[Datoteka:Stravinsky Nijiinsky.jpg|thumb|160px|Mladi Stravinski sa [[Vaclav Nižinski|Vaclavom Nižinskim]].]]
Igor Fjodorovič Stravinski rođen je [[17. lipnja]] [[1882]]. u [[Oranienbaum]]u (od [[1948]]. ''Lomonosov''), a djetinjstvo je proveo u [[Sankt Petersburg]]u. Njegovo djetinjstvo, kako piše u svojoj autobiografiji, nije bilo bajno: ''"Nikad nisam sreo nikoga tko je stvarno nešto osjećao prema meni."''<ref>Dubal, David: ''Esencijalni kanon klasične glazbe'' New York: North Point Press, 2001., str. 564</ref> Njegov otac, [[Fjodor Stravinski]], bio je [[bas]] pjevač u Mariinskome<ref name="Dubal, str. 564">Dubal, str. 564.</ref>, pa je mladi Igor rano započeo sa satovima klavira, a kasnije je učio glazbenu teoriju i okušao se u skladanju. Godine [[1890]]. Stravinski je gledao izvedbu ''Uspavane ljepotice'' [[Petar Iljič Čajkovski|Petra Čajkovskog]] u Mariinskome. Izvedba, koja je ujedno bila njegov prvi susret sa [[orkestar|orkestrom]], potpuno ga je očarala.<ref> name="Dubal, str. 564.<"/ref> U dobi od 14 godina usavršio je [[Felix Mendelssohn|Mendelssohnov]] ''koncert za klavir u G-molu'', a sljedeće godine završio je skraćenu, klavirsku verziju jednog gudačkog kvarteta [[Aleksandr Konstantinovič Glazunov|Aleksandra Glazunova]].<ref>[[Aleksandr Konstantinovič Glazunov|Glazunov]], unatoč ovome nije dobro mislio o skladateljskim mogućnostima mladog Igora Stravinskog, nazvavši ga nemuzikalnim. Dubal, str. 564.</ref>
[[Datoteka:Stravinsky rimsky-korsakov.jpg|thumb|left|300px|Stravinski (prvi lijevo) i [[Nikolaj Rimski-Korsakov]] (prvi do Stravinskog) sa još 3 osobe [[1908]].]]
Unatoč svojem entuzijazmu prema glazbi, njegovi roditelju su od njega očekivali da postane odvjetnik. Stravinski je upisao pravo u St. Petersburgu, no profesija mu je bila dosadna, te je u 4 godine studija prisustvovao na manje od 50 predavanja.<ref name="Dubal, str. 565">Dubal, str. 565.</ref> Nakon smrti njegova oca [[1902]]., Stravinski je sve više pažnje posvećivao svojim glazbenim studijama. Stravinski je diplomu na pravnom fakultetu dobio [[1907]]. i nakon toga je mogao svo svoje vrijeme posvetiti glazbi. Na savjet [[Nikolaj Rimski-Korsakov|Nikolaja Rimski-Korsakova]], koji je tada vjerojatno bio vodeći ruski skladatelj, odlučio se ne upisati na St. Peterburški [[konzervatorij]]. Umjesto toga, [[1905]]. je započeo privatno učenje (dva puta tjedno) kod Rimski-Korsakova, koji mu je postao kao drugi otac.<ref> name="Dubal, str. 565.<"/ref>
 
Te iste godine, zaručio se sa svojom rođakinjom Katerinom Nosenko, koju je poznavao od ranog djetinjstva. Vjenčali su se [[23. siječnja]] [[1906]]., te su u roku od dvije godine dobili dvoje djece - sina Feodora ([[1907]].) i kći Ludmilu ([[1908]].).
Stravinski je nastavio sa životom u SAD-u od [[1939]]. pa sve do smrti [[1971]]. Državljanstvo je dobio [[1945]]. Priča kako ga je dobio dosta je zanimljiva. Kada je sa 58 godina došao SAD i otišao u ured za dobivanje državljanstva, službenik ga je pitao za prezime. Stravinski je rekao da se prezima ''Stra-vin-ski'' pazeći na naglasak svakog sloga. Kada je službenik zapisao prezime, nasmiješio se i rekao: ''Znate, mogli biste ga i promijeniti.''<ref>[http://www.anecdotage.com/index.php?aid=11406 Stravinski i državljanstvo]</ref> Stravinski se navikao na život u Francuskoj, no preseljenje u SAD u dobi od 58 godina bila je velika promjena. Jedno vrijeme držao je krug prijatelja emigranata iz Rusije, no eventualno je shvatio da to neće ograditi njegov intelektualni i profesionalni život u SAD-u. Kada je planirao napisati operu sa [[Wystan Hugh Auden|Wystanom Hughom Audenom]], potreba da se bolje upozna sa engleskim jezikom poklopila se sa njegovim susretom sa dirigentom i glazbenikom Robertom Craftom. Craft je živio sa Stravinskim sve do skladateljeve smrti,<ref>Suživot dvaju skladatelja ne znači da su bili u homoseksualnom odnosu, da se netko od čitatelja ne bi doveo u dilemu. Stravinski i Craft su oboje heteroseksualne orijentacije.</ref> te mu je pomagao gao interpretator, kroničar, pomoćni dirigent i pomagač u mnogim glazbenim i socijalnim zadacima.
 
Godine [[1962]]., Stravinski je pristao na poziv natrag u rodnu Rusiju da bi odradio seriju koncerata, no ostao je emigrant baziran čvrsto na Zapadu.
 
Igor Fjodorovič Stravinski preminuo je [[6. travnja]] [[1971.]] u [[New York (grad)|New Yorku]] u 88. godini života, a pokopan je na [[Venecija|venecijanskomvenecija]]nskom groblju ''San Michele''. Njegov grob nalazi se u blizini groba njegovog dugogodišnjeg suradnika Sergeja Dijagileva. Život Igora Stravinskog obuhvatio je većinu [[20. stoljeće|XX. stoljeća]], uključujući i mnoge njegove moderne stilove klasične glazbe, a sam Stravinski je utjecao na mnoge skladatelje tijekom svog života, ali i nakon njega. Stravinski ima zvijedzu na [[Hollywoodska staza slavnih|Hollywoodskoj stazi slavnih]] na 6340 Hollywood aveniji, a posthumno je dobio [[Grammy]]a za životno djelo [[1987]].
 
== Osobnost ==
== Utjecaj i doprinos ==
[[Datoteka:Stravinsky and Fulwaagder at piano.jpg|250px|thumb|left|Igor Stravinski i Furtwängler za klavirom]]
Djelo Igora Stravinskog obuhvaća mnoge kompozicijske stilove, revolucioniziranu orkestraciju, mnoge glazbene žanrove, praktički renoviranu baletnu formu i kombinaciju mnogih kultura, jezika i književnosti. Kao posljedica, njegov utjecaj na skladatelje i za njegova života i nakon njegove smrti bio je, i je, značajan.
 
=== Skladateljske inovacije ===
Motivski razvoj, tj. korištenje određene glazbene fraze koja je kasnije promijenjena i razvijena tijekom djela, vuče svoje korijene iz sonatne forme iz [[Wolfgang Amadeus Mozart|Mozartovog]] vremena. Prvi veliki inovator ove metode bio je [[Ludwig van Beethoven]]. Poznati "sudbinski motiv" koji otvara [[5. simfonija (Stravinski)|5. simfoniju]] i ponavlja se u djelu u iznenađujućim i osvježavajućim mutacijama je klasičan primjer. No, Stravinskijevo korištenje motivskog razvoja je jedinstveno po načinu na koji je on mutirao svoje motive. U ''Posvećenju proljeća'' predstavlja aditivne mutacije, to jest, oduzimanje ili dodavanje note motivu bez žaljenja zbog promjena u mjeri.
 
Isti balet značajan je i zbog svog intezivnog korištenja [[ostinato|ostinata]]. Poznati prijelaz, kako je zapisano gore, je osmonostni ostinato za gudala uz pratnju osam [[Rog (glazbalo)|rogova]] koji se događa u odlomku ''Plesovi mladih djevojaka''. Ovo je možda prvi događaj u glazbi u kojem prošireni ostinato nije korišten ni za varijaciju , ni kao popratna melodija. U drugim raznim vremenima u djelu Stravinski okomi dva ostinata jedan protiv drugog ne mareći za [[harmonija|harmoniju]] i [[tempo]], stvorivši [[pastiš]], neku vrstu glazbene ekvivalente [[kubizam|kubističkoj]] slici. Ovi prijelazi nisu značajni samo zbog svoje pastišne kvalitete, nego iz zbog duljine: Stravinski ih tretira kao cijela i kompletna glazbena djela.
 
Ovakve tehnike su na nekoliko desetljeća zasjenile [[minimalizam|minimalistička]] djela skladatelja kao što su Terry Riley i [[Steve Reich]].
 
=== Citati i pastiš ===
Kako korištenje glazbenih citata nije ni na koji način bilo novo, Stravinski je skladao djela koja elaboriraju na individualnim djelima ranijih skladatelja. Primjer ovoga je njegova ''[[Pulcinella (balet)|Pulcinella]]'' iz [[1920]]., u kojoj je kao izvorni materijal koristio glazbu [[Giovanni Battista Pergolesi|Giovannia Battiste Pergolesija]], dijelom je izvorno citirajući, a dijelom je izmjenjujući. Tu tehniku je usavršio [[1928]]. u baletu ''[[Vilin poljubac]]'', koja je bazirana (najviše na klavirskim djelima) [[Petar Iljič Čajkovski|Petra Iljiča Čajkovskog]].
 
Kasniji primjeri glazbenih aranžmana uključuju korištenje [[Franz Schubert|Schubertove]] ''[[Cirkus polka|Cirkus polke]]'' ([[1942]].) i pjesme ''Sretan rođendan ti'' u ''Prijateljskom preludiju'' ([[1955]].)
 
=== Korištenje narodnog materijala ===
U XX. stoljeću postojali su skladatelji koji su skupljali i uvečavali svoju [[narodna glazba|narodnu glazbu]] i koristili je u svojim djelima. Istaknutiji primjeri su [[Béla Bartók]] i [[Zoltán Kodály]]. No u ''Posvećenju proljeća'' vidimo da Stravinski ponovno doprinosi u svom korištenju narodnih materijala. On te materijale skida do njihovih najosnovnijih obrisnih linija, samo melodija, i često ih izobliči do neprepoznatljivosti sa dodatnim notama, inverzijama, diminucijama i drugim tehnikama. To je napravio tako dobro, da su tek u novijim studijama, kao što je ''Stravinski i ruske stradicije'' Richarda Taruskina, analitičari otkrili originalni izvorni materijal za neke dijelove glazbe iz ''Posvećenja proljeća''.
 
=== Orkestralne inovacije ===
Kasno [[19. stoljeće|XIV]]. i rano [[20. stoljeće|XX. stoljeće]] bilo je idealno vrijeme za orkestralne inovacije. SKladatelji kao [[Anton Bruckner]] i [[Gustav Mahler]] su uvelike hvaljeni zbog njihove vještine pisanja za osrednje. Na njih je utjecalo proširenje tradicionalnog klasičnog [[orkestar|orkestra]] od strane [[Richard Wagner|Richarda Wagnera]] kroz njegovo korištenje velikih sila i neobičnih instrumenata.
 
Stravinski je nastavio sa svojim [[romantizam|romantičarskim]] pisanjem za velike orkestralne sile, posebito u ranijim baletima. No, kada se sve više udaljavao od ove tendencije, počeo je sa predstavljanjem jedinstvenih kombinacija za instrumente. Na primjer, u ''[[Vojnikova priča|Vojnikovoj priči]]'' sile korištene su [[klarinet]], [[fagot]], [[kornet]], [[trombon]], [[kontrabas]] i [[udaraljke]]. Ta kombinacija je u ono vrijeme ([[1918]].) bila izuzetno šokantna. To kombiniranje distinktnih boja zvuka će skoro postati kliše u klasičnoj glazbi nakon [[drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]]. Stravinski je bio jedan od prvih skladatelja koji je skladao za dva [[fagot]]a, i to među velikom orkestralnom paletom ''[[Posvećenje proljeća|Posvećenja proljeća]]''.
1.871

izmjena