John Brown (abolicionist) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 32:
1820. Braun se ženi sa [[Dianthe Lusk|Dajante Lask]]. Njihovo prvo dete, Džon mlađi, je rođeno 13 meseci kasnije. 1825. Braun se sa porodicom seli u [[New Richmond (Pensilvanija)|Nju Ričmond]] u [[Pennsylvania|Pensilvaniji]] gde je kupio 200 jutara (81 hektar) zemlje. Raskrčio je jednu osminu zemlje i sagradio kućicu, ambar i štavionicu. Kroz godinu dana u štavionici je uposlio 15 radnika. Zarađivao je i od uzgajanja stoke i premeravanja zemlje. Pomogao je otvaranju pošte i škole u mestu. Tokom tog perioda Braun se bavio i međudržavnim poslom vezanim za uzgajanje stoke i proizvodnju kože, zajedno sa svojim rođakom Setom Tompson (Seth Thompson) iz istočnog Ohaja.
 
1831. umire mu jedan sin. I on se razboleo što je uticalo na posao pa dospeva u velike dugove. U leto 1832. ubrzo nakon smrti novorođenog sina umire mu supruga Dajante. Nakon toga 14. juna 1833. Braun se ženi 16-godišnjom Meri En Dej ({{lang-en|Mary Ann Day) (1817-1884) koja je poticala iz [[Meadville (Pensilvanija)|Midvila]] (Meadville) u Pensilvaniji. Imali su 13. dece uz sedmoro iz njegovog prethodnog braka.
 
1836. Braun se sa porodicom seli u Frenklin Mils (Franklin Mills) u državi Ohajo (danas poznat kao Kent). Tamo je pozajmio novac da bi kupio zemlju i zgradu kako bi osnovao štavionicu u partnerstvu sa Zenasom Kentom. 1839. pretrpeo je ogromne gubitke u finansijskoj krizi koja je ozbiljnije pogodila zapadne države nego "Panika" iz 1837.g. Sledeći trendove masovnog zaduživanja mnogi preduzetnici poput Brauna suviše su se pouzdali u kredite i državne obveznice i skupo platili za to. U jednoj epizodi gubitka imovine Braun je čak uhapšen kada je nameravao da povrati vlasništvo nad farmom tako što ju je zauzeo ne dozvoljavajući da je preuzme novi vlasnik. Poput drugih odlučnih muškaraca tog vremena i porekla, isprobao je mnogo različitih poslovnih poduhvata u nameri da izađe iz dugova. Uz štavljenje kože i trgovinu stoke, prihvatio se konjarstva i ovčarstva, a ovo poslednje će postati značajan aspekt njegovog poziva uoči izlaska u javnost.