Lenjivci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 54:
== Klasifikacija ==
Živući lenjivci pripadaju dvema familijama: 1. Megalonychidae (ili dvoprsti lenjivci) i 2. Bradypodidae (troprsti lenjivci). Svi živući lenjivci u stvari imaju tri nožna prsta ali dvoprsti imaju samo dva prsta na rukama. Dvoprsti lenjivci su nešto brži u odnosu na troprste rođake. Oba tipa obično naseljavaju ista područja.
Međutim njihova adaptacija protivreči stvarnoj vezi između dve familije lenjivaca koja je mnogo udaljenija nego što spoljašnja sličnost sugeriše. Naime zajedničizajednički preci obe familije živeli su pre 35-40 miliona godina što govori da su njihovi današnji potomci izuzetni primeri konvergencije u procesu paralelne evolucije. Današnji dvoprsti lenjivci su mnogo više povezani sa jednom izumrlom grupom lenjivaca koji su živeli na tlu. Ova grupa lenjivaca je bila povezana i sa velikim lenjivcima kao što su Magalonyx i Megalocnus.
Sa druge strane, evolucija troprstih lenjivaca nije dovoljno poznata. Za sada nisu pronađeni fosilni ostaci njihovih bližih rođaka.
Poznati izumrli džinovski lenjivac Megatherium čini se nije bio blizak rođak današnjim lenjivcima niti njihovim izumrlim precima koji su živeli na tlu.