Heraklo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
m Bot: Menjam datoteku/fajl Antonio_Pollaiuolo_002.jpg sa Antonio_del_Pollaiolo_-_Ercole_e_l'Idra_e_Ercole_e_Anteo_-_Google_Art_Project.jpg.
Red 45:
====2. [[Lernejska Hidra]]====
 
[[Datoteka:Antonio Pollaiuolo 002Antonio_del_Pollaiolo_-_Ercole_e_l'Idra_e_Ercole_e_Anteo_-_Google_Art_Project.jpg|thumb|150px|[[Antonio Pollaiuolo]]: Heraklo i [[lernejska Hidra]]</small>, [[15. stoljeće]]</small>]]
 
Heraklo je stigao do močvare lernejskog jezera gdje je živjela [[Hidra]]. Heraklo je prekrio usta i nos tkaninom da bi se zaštitio od otrovnih para i ispalio plamene strelice u njezin brlog da bi je namamio van. Zatim se suočio s njom. Svaki put kad bi odsjekao neku njezinu glavu, ona bi opet narasla. [[Apolodor]] govori da je Heraklo shvatio kako je ovako neće moći svladati te je pozvao svog nećaka [[Jolaj]]a da mu pomogne. On se dosjetio (možda pod utjecajem [[Atena (mitologija)|Atene]]) da spale rane nakon što odsjeku glavu. To su i učinili te su na posljetku ubili Hidru. Jednu njezinu besmrtnu glavu postavio je ispod velika kamena na svetom putu između jezera i Eleja, a potom je umočio strelice u Hidrinu otrovnu [[krv]] i tako završio zadatak.