Krk (grad) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: war:Krk (bungto)
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: la:Curicta (Croatia); kozmetičke promjene
Red 11:
'''Krk''' ([[talijanski|tal.]] ''Veglia'') je grad u [[Hrvatska|Hrvatskoj]].
 
== Zemljopis ==
==Stanovništvo==
Otočni grad s najviše stanovnika i najveće površine.
 
== Uprava ==
Administrativno središte najvećeg jadranskog otoka.
vidi: www.grad-krk.hr
 
== Povijest ==
UVOD
O prastanovnicima otoka i naseljenosti na ovom prostoru govore nalazišta stara 10-15.000 godina. Neke špilje i prirodni zakloni s uporabnim predmetima govore da je otok bio nastanjen vrlo rano.Prvi stanovnici o kojima se nešto više zna su pripadnici ilirskog plemena Japoda. U IV. stoljeću prije Krista potiskuje ih drugo ilirsko pleme - Liburni. Za razliku od drugih plemena oni su gradili naselja na brežuljcima koji su dominirali okolinom, plodnim tlom i morem. Bili su to dobri pomorci i brodograditelji koji su uspostavili veze s grčkim trgovcima; koristili su položaj Krka na jantarskom trgovačkom putu od Baltika do Mediterana te dijelu helenskog trgovačkog puta od Crnog mora do ovog dijela Jadrana. Po tim putevima kvarnerska se skupina otoka nazivala Elektrides i Apsyrtides.Iz tog razdoblja dolazi i današnje ime otoka. Korijen je u ilirskom nazivu Kurik, a grčki pisac Homer u svom spjevu Ilijada spominje Kourete za koje se pretpostavlja da su stanovnici otoka Krka. Antički pisci otok nazivaju Kuriktike, Kurikta, Kurikon.
Red 32:
Očuvali su se običaji, govor i liturgija. Iako su prva nastojanja osvajanjem otoka bila u cilju protjerivanja glagoljaša i narodnog bogoslužja, u tome naposljetku nisu uspjeli. Venecija je tražila pisanje na talijanskom ili latinskom jeziku, iako je narod među sobom komunicirao po svom. Nastavilo se također staroslavensko bogoslužje i glagoljaštvo, a narodni se jezik sačuvao u crkvenom, javnom i privatnom životu. Brojni ostaci tog vremena razasuti su po cijelom otoku. Krk je bio središte glagoljske- pismenosti, a poznat je po kulturnoj baštini, narodnim običajima, nošnji, arhaičnom čakavskom dijalektu, pjesmama i napjevima. Danas je otok Krk jedan od dva najveća otoka u Hrvatskoj i jedan je od najposjećenijih otoka zbog svoje velike i duge prošlosti. Sada je jedno od poznatijih turističkih središta u Hrvatskoj zbog starih i vrijednih povijesnih znamenitosti.
 
== Gospodarstvo ==
Infrastrukturno i ekonomski najrazvijeniji hrvatski otočni grad. Grad koji ostvaruje najviše turističkih posjeta/noćenja od svih otočnih gradova.
 
== Slavni ljudi ==
==Spomenici i znamenitosti==
Red 123:
Zeleni poluotok Prniba idealno je mjesto za aktivan odmor. Možete ga obići šetajući ili vozeći bicikl (srednje zahtjevna konfiguracija terena) po nekoliko kilometara dugačkoj neasfaltiranoj cestici. U prirodnom ambijentu nenarušenom bilo kakvom gradnjom, još uvijek možete zateći srne, ali uglavnom u proljeće kada je mirnije i kad je manje ljudi. Na Prnibu ćete doći ako izlazeći iz Krka (prema Puntu) skrenete prije benzinske crpke desno prema FKK kampu Politin. Nakon dvjestotinjak metara lijevo uz brežuljak počinje neasfaltirana cestica.
 
== Obrazovanje ==
==Kultura==
== Šport ==
==Vanjske poveznice==
 
Red 144:
[[hu:Krk (település)]]
[[it:Veglia (città)]]
[[la:Curicta (urbsCroatia)]]
[[nl:Krk (stad)]]
[[pl:Krk (miasto)]]