Namještaj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 4:
[[Datoteka:Dining table for two.jpg|thumb|260px|Sto za ručavanje za dvoje]]
 
'''Namještaj''' ili '''pokućstvo''' označava [[predmet]]e koji su namijenjeni prvenstveno korištenju u zatvorenim prostorima, kao što su [[stan]]ovi, trgovine, [[ured]]i i drugo. To je skupni naziv za pokretne objekte koji podržavaju ljudsko tijelo (namještaj za sjedenje i ležanje), omogućuju smještaj predmeta, i drže objekte na horizontalnoj površini iznad tla. Pojam je u suprotnosti s nepokretnim stvarima (nekretninama).
'''Nameštaj''' je nastao kao upotrebna [[forma]] koja nije imala nikakve umetničke pretenzije. Nameštaj služi za potrebu života i njegov [[stil]] je sastavljan na osnovu potreba i načina života i nikada nije rezultat stvaranja neke određene forme. Sve potrebe života se menjaju po ličnim pretenzijama koje mogu biti jednostavne i funkcionalne a isto tako i reprezentativne. Forma nameštaje se menja promenama svetla i senke, rezanom ili bojenom dekoracijom, naglašavanjem preloma, pravilnim rastavljanjem delova, proporsionisanjem celina i pravilnim odnosima glatkih, ukrašenih, izlomljenih ili zatvorenih delova.
 
Namještaj je kombinacija elemenata koji pomažu oblikovati funkcionalne i/ili kreativne elemente prostorija, a nisu dio strukture zgrade (ili dio interijera).
 
Za razliku od umjetničkih predmeta, najvažniji značaj namještaja leži u njegovoj korisnosti i upotrebljivosti.
 
Pod nameštajem se u srpskom jeziku podrazumevaju predmet i koji se nalaze u prostorijama za [[stan]]ovanje ([[kuća|kući]]) i služe da bi ukućani bolje živeli i radili. Širi pojam za nameštaj podrazumeva predmete i u drugim radnim prostorijama čovekovog bivstvovanja: kancelarije, razne radne prostorije, lokali, unutrašnjost raznih objekata ili unutrašnjost prevoznih sredstava i drugo... Komadi nameštaja mogu imati različitu svrhu: za spavanje, za sedenje, za rad, za zabavu, za ukras ...
== Pojam ==
Nameštaj je reč koja potiče od [[glagol]]a '''namestiti''' što znači nešto postaviti na svoje mesto.