Stjepan Radić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Id (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 10:
U studenome 1918. godine na sjednici Narodnog vijeća suprostavlja se centralističko-hegemonističkom načinu ujedinjenja južnoslavenskih zemalja. Tada je izgovorio kasnije često citiranu rečenicu: "Srljate kao guske u maglu".
 
Godine [[1918]]. stranka mijenja naziv u [[HRSS]] (Hrvatska republikanska seljačka stranka). U veljači [[1919]]. obraća se Mirovnoj konferenciji u Parizu Memorandumom u kome zahtijeva za hrvatski narod pravo na samodređenjesamoodređenje i izražava želju da Hrvatska svojom slobodnom voljom stupi u ravnopravnu federativnu zajednicu sa Srbijom i Crnom Gorom. Od ožujka [[1919]]. do studenog [[1920]]. godine ponovo je u zatvoru ili pod istragom. Amnestiran je na sam dan izbora za Konstituantu.
 
HRSS na izborima dobiva 50 mandata i tako postaje najveća hrvatska politička stranka. U srpnju 1923. putuje u [[London]], [[Beč]] i [[Moskva|Moskvu]], gdje svoju stranku učlanjuje u [[Seljačka Internacionala|Seljačku Internacionalu]]. Po povratku u [[Zagreb]]u u siječnju 1925. godine uhićen je i predan sudu.