Jean-François Champollion – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 21:
== Champollion i Young ==
 
[[Engleska|Englez]] [[Thomas Young]] je drugi znanstveniknaučnik koji se smatra najzaslužnijim za razumijevanjerazumevanje egipatskog pisma. Young je svoj rad temeljio na radu [[Švedska|švedskog]] [[diplomat]]a Akerblada koji je istraživao demotski alfabet od 29 slova, uvjeren da je isključivo [[fonetika|fonetski]].
Do godine [[1814.]] Young je u potpunosti preveo demotski tekst kamena iz Rozete, pri čemu je sastavio listu od 86 demotskih riječi.
Young je potom proučavao hijeroglifski alfabet i učinio određeni napredak, no smatrao je da se radi o prijevodu (demotsko i hijeroglifsko pismo), dok je ustvari bila riječ o [[parafraza]]ma.
Godine [[1823.]] objavio je ''Account of the Recent Discoveries in Hieroglyphic Literature and Egyptian Antiquities''. Neki od Youngovih zaključaka pojavili su se u znamenitom članku ''Egipat'' kojega je napisao za [[Encyclopædia Britannica|Encyclopædiju Britannicu]] [[1818.]] godine.
 
Kad je iduće godine Champollion objavio svoj prijevod hijeroglifa, Young ga je pozdravio ali je također ustvrdioutvrdio da je Champollionov sustavsastav baziran na njegovim člancima.
No Champollion je to odbacio i nije bio voljan pripisati zasluge Youngu. U narednom razdoblju, u skladu s [[politika|političkim]] tenzijama, [[Velika Britanija]] podupirala je Younga a Francuzi Champolliona.
Premda je Champollionovo razumijevanjerazumevanje [[gramatika|gramatike]] egipatskog pisma ukazivalo na pogreškegreške vidljive i kod Younga, ustrajao je u tvrdnji da je sam dešifrirao fijeroglifehijeroglife. No nakon 1826. godine, kao [[kustos]] Louvra, ponudio je Youngu pristup demotskim rukopisima.
 
== Francusko-toskanska ekspedicija ==