Sassari (provincija) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa srpske Wikipedije
(nema razlike)

Verzija na datum 17 februar 2011 u 12:50

Okrug Sasari (ital. Provincia di Sassari, na mesnom govoru, Provìntzia de Tàtari) je okrug u okviru pokrajine Sardinija u zapadnoj Italiji. Sedište okruga i najveće gradsko naselje je istoimeni grad Sasari, istovremeno i drugi po veličini i značaju grad na ostrvu.

Provincija Sasari
Provincia di Sassari
Položaj Provincije Sasari u Italiji
 
Država Italija
Regija Sardinija
Sjedište Sasari
Stanovništvo 336.081 st.
Površina 4.281 km²
Gustina naseljenosti 78/km²
Veb stranica www.provincia.sassari.it

Površina okruga je 4.281 km², a broj stanovnika 336.081 (2008. godine).

Prirodne odlike

 
Karta okruga

Okrug Sasari čini severozapadni deo ostrva i istorijske oblasti Sardinije. On se nalazi u zapadnom delu države, sa izlaskom na Sredozemno more na severu i zapadu. Okrug je u severnom delu ravničarski - druga po veličini ravnica na ostrvu,Nura. Južni deo okruga je brdskog karaktera i poznat pod nazivom Logudoro.

Na krajnjem severozapadu okruga pruža se ostrvlje Azinara.

Stanovništvo

Po poslednjim procenama iz 2008. godine u okrugu Sasari živi preko 330.000 stanovnika. Gustina naseljenosti je mala do srednja, oko 80 st/km². Severni, ravničarski deo okruga je bolje naseljen, naročito oko grada Sasarija. Južni deo okruga, kao brdski i kamenit, je ređe naseljen i slabije razvijen.

Pored pretežnog italijanskog stanovništva u zapadnom delu okruga, oko grada Algera, živi i katalonsko stanovništvo, doseljeno ovde još u srednjem veku. U okrugu žive i izvestan broj doseljenika iz svih delova sveta.

Opštine i naselja

U okrugu Sasari postoji 66 opština (ital. Comuni).

Najvažnije gradsko naselje i sedište okruga je grad Sasari (130.000 st.) u severnom delu okruga, a drugo po veličini je Algero (41.000 st.) u zapadnom delu okruga.

 
Grad Sasari

Spoljne veze