Razlike između izmjena na stranici "Pomoć:Uređivanje"

nema sažetka uređivanja
m/м (Članku Wikipedia:Kako izmijeniti stranicu je promenjeno ime u Pomoć:Uređivanje)
<!--
Izmijeniti stranicu je veoma lako. Kliknite na '''izmijeni''' ili '''Izmijeni ovu stranicu''' ('''Edit this page''') link i otvorit će vam se prostor u kome možete vršiti izmjene na stranici. Nakon što ste završili sa izmjenama kliknite na '''Prikaži izgled''' dugme da bi ste pregledali rad i nakon toga kliknite na '''Sačuvaj članak''' dugme da sačuvate izmjene. Probajte na [[Wikipedia:Igralište|igralištu]] kako sve funkcioniše.
Zdravo, novi korisniče!
Ako želiš da isprobavaš kako se menja strana
molim te da koristiš „Igralište“ za to. Da bi stigao
do toga, ukucaj „Wikipedia:Igralište“ u polje za traženje
sa leve strane i klikni na „Idi“. Ili klikni na link
na početku članka.
-->
{{Sadržaj pomoći}}
'''[[Wikipedia]]''' je [[Wiki|Wikiwiki]], što znači da svako može sa lakoćom da menja svaki [[Wikipedia:Zaštićena strana|nezaštićeni]] [[Vikipedija:Šta je to članak|članak]] i da se te promene odmah primete na toj strani.
{{prečica|[[VP:UR]]}}
'''Uređivanje''' Viki strane je vrlo jednostavno. Samo kliknite na listić „'''uredi'''“ na vrhu Viki strane (ili na istoimenu vezu sa desne strane ili na dnu). '''Ako vam je samo do eksperimentisanja, budite ljubazni i time se bavite na [[Vikipedija:Igralište|igralištu]], a ne ovde'''. Trebalo bi da napišete i kratak [[Vikipedija:Siže promene|siže promene]] u malom polju ispod kutije za uređivanje. <!-- MI OVO NEMAMO You may use shorthand to describe your changes, as described in the [[Vikipedija:Edit summary legend|legend]], --> Kada završite, pritisnite dugme [[Vikipedija:Prikaži predpregled|Prikaži predpregled]] da biste videli kako će promene izgledati. Takođe, možete da pogledate promene koje ste napravili u odnosu na prethodnu verziju pritiskom na dugme [[Vikipedija:Prikaži promene|Prikaži promene]]. Ako ste zadovoljni rezultatom, pritisnite „Snimi stranicu“ i vaše promene će odmah biti primenjene na članak. Promene koje napravite na redovnim člancima nemojte „potpisivati“ (softver vodi evidenciju o tome ko je napravio koju promenu).
 
Takođe možete da kliknete na listić „'''Rasprava/Разговор'''“ da biste videli odgovarajuću [[Vikipedija:Strana za razgovor|stranu za razgovor]], na kojoj se nalaze komentari ostalih korisnika Vikipedije. Kliknite na listić „'''+'''“ da biste dodali novi odeljak, ili uredite stranu na isti način kao što biste stranicu članka. Kada menjate stranu za razgovor, potpišite svoju promenu (pogledajte [[Vikipedija:Potpišite se na strani za razgovor]]).
Trudite se da zadržite [[Wikipedia:Neutralan stav|neutralan stav]] prilikom pisanja članaka i navedite izvore da bi i drugi mogli da provjere i nastave vaš rad. (Dovoljno je da u polju '''Sažetak''' navedete izvor ukoliko ste preveli ili prenijeli članak sa Wikipedije na drugom jeziku; nije neophodno da takav izvor stoji na samom članku). Koristite samo materijal koji je u javnom domenu. Da ne bi nanijeli štetu Wikipediji, nemojte koristiti materijal ako niste sigurni da li je u javnom domenu i ko je nosilac autorskih prava.
 
== Saveti o uređivanju Vikipedijinih članaka ==
 
Uvek koristite [[VP:NPOV|neutralnu tačku gledišta]], pošto Vikipedija nije mesto za promovisanje stavova.
 
[[Vikipedija:Navedite svoje izvore|Navedite svoje izvore]] <!-- Wikipedia:Cite your sources --> da bi i drugi mogli da provere i prošire vaš rad. Trenutno većini Vikipedijinih članaka nedostaju dobre reference, i to ide u prilog njenoj najvećoj pojedinačkoj kritici &ndash; da nije pouzdan izvor. Pomozite tako što ćete istražiti mrežne i štampane resurse da biste našli reference za članak na kojem radite, i navedite ih u odgovarajućem obliku, a razmotrite i mogućnost da stavite citate u tekst za sporne činjenice. Ne postoji saglasnost o tome koji je način najbolji, ali bolje išta nego ništa. Citate u tekst možete staviti ili u akademskoj formi (na primer: 2004, str. 22-23) ili kao nadtekst<sup>[[:en:Wikipedia:WikiProject Fact and Reference Check|1]]</sup> ka fusnoti koju postavite na kraj članka.
 
Nakon što napravite novu stranu, ne bi bilo loše da:
* Iskoristite ''Šta je povezano ovde'' vezu dok gledate stranu, da biste proverili članke koji su već povezani ka njoj i da se uverite da svi očekuju to značenje koje ste vi dali;
* Iskoristite dugme Traži da biste pretražili Vikipediju na naslov vaše teme (i moguće varijante) da biste našli članke koji je pominju i povežete ih, tamo gde je to potrebno.
 
== Male izmene ==
<!-- See also [[Vikipedija:Minor edit]] -->
Kada menja stranicu, [[Vikipedija:Prijavljivanje|prijavljeni]] korisnik ima mogućnost da izmenu označi kao „malu izmenu“. Kada to učiniti donekle zavisi od ličnih odluka. Neformalno je pravilo da izmene koje se tiču štamparskih ispravki, formatiranja ili manje reorganizacije teksta treba da budu označene kao male. Velika izmena je u principu nešto šta čini da '''sadržaj''' članka izgleda drugačije, tako da je svaka „prava“ izmena, makar to bila samo jedna reč - velika izmena. Ova opcija je korisna, jer tako korisnici mogu da „sakriju“ male izmene kad gledaju [[Posebno:Recentchanges|Skorašnje izmene]], da bi broj izmena bio manji (zbog preglednosti).
 
Razlog što se neprijavljenim korisnicima ne dozvoljava da koriste opciju „mala izmena“ je taj što bi onda i vandalizam mogao biti tako označen, u kom slučaju bi ostao duže neprimećen. Ovo ograničenje je još jedan razlog da se prijavite.
 
Obeležavanje '''prave''' izmene kao male se smatra ružnim ponašanjem, posebno ako ta izmena uključuje i brisanje dela teksta. Ako slučajno obeležite izmenu kao malu, napravite još jednu izmenu i obeležite je kao veliku (tj. osigurajte se da kućica „Ovo je mala izmena“ nije ispunjena), a u sižeu izmene navedite da je prethodna izmena bila velika.
<!--Kao ova potonja izmena ne može da posluži prosto otvaranje polja za promene i snimanje (bez promene), kao ni dodavanje razmaka ili praznog reda na dnu stranice; u ovim slučajevima izmena se ne računa, a opis se zanemaruje. Moguće je, međutim, dodati još jedan razmak između dve reči, ili ubaciti prazan red (promena broja praznih redova na datom mestu od 0 do 1 ili od 2 do 3, ne od 1 do 2); ove izmene se čuvaju u vikitekstu i snimaju kao promena, mada ne menjaju izgled stranice.-->
 
*[[Kako napraviti novi članak]]
 
=Wiki Markup=