Lee Harvey Oswald: Razlika između izmjena

Obrisano 208 bajtova ,  prije 15 godina
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: thumb|'''Lee Harvey Oswald''' '''Lee Harvey Oswald''' (Slidell, Louisiana, 18. listopada 1939. - Dallas, Teksas, 24. studenog [[196...)
 
Nema sažetka izmjene
[[Image:Lho-133A.jpg|thumb|'''Lee Harvey Oswald''']]
 
'''Lee Harvey Oswald''' ([[Slidell]], [[Louisiana]], [[18. listopada]] [[1939]]. - [[Dallas]], [[Teksas]], [[24. studenog]] [[1963]].) je ubojicaamerički marinac koji se službeno smatra ubojicom predsjednika [[John F. Kennedy|JFK-aJohna F. Kennedyja]].
 
Optužen je da izvršio atentat na predsjednika [[SAD|Sjedinjenih Država]] [[John F. Kennedy]]a 1963. godine u Dallasu u saveznoj državi Teksas. Nakon navodno počinjenog zločina Oswald je uhićen [[22. studenog]] 1963. godine, ali je ubijen prije nego što je izveden pred sud. Lee Harvey Oswald rođen je u [[New Orelans]]u u američkoj saveznoj državi Louisiani, dva mjeseca nakon smrti svoga oca. Kao dijete Oswald je često zapadao u nevolje, jer je prema tvrdnji psihijatra bio emocionalno poremećena osoba. Oswald je izbačen iz škole i u dobi od 17 godina pridružio se [[USMC|Marinskom Korpusu Sjedinjenihameričkim Državamarincima]]. Nakon toga je prebjegao u [[SSSR]] gdje je zatražio državljanstvo ali je odbijen.
 
Godine [[1962]]. vratio se u Sjedinjene Američke Države sa suprugom Marinom, rođenom sovjetskom državljankom i njihovom kćerkom. U lipnju 1962. Oswaldovi se sele u [[Forth Worth]] u Teksasu. U listopadu te godine Oswald se zapošljava u Teksaškom skladištu knjiga u Dallasu. DanaU 22.tom studenoga 1963. godine snajperist sa šestog kata spomenute zgrade ispaljuje tri hica na kolonu automobila u kojoj je bio američki presjednik Kennedy, pri tome smrtno ranivši Kennedya i ozljedivši guvernera Texasa [[John Connally|Johna B. Connallya]]. Sat vremena kasnijeperiodu Oswald je uhićenpovremeno udjelovao kinokao dvoraniljevičarski lokalnogpolitički kina.aktivist, Oswald je također optužen da je ubio policajca [[J.D. Tippit]]a, kojineko je ubijen vrlo kratko nakon Kennedyeva umorstva. Dana 24. studenog, kada gavrijeme je policijaboravio vodila iz gradskog zatvorai u okružniMeksiku zatvorgdje Oswaldase je,navodno predsreo TV kamerama, smrtno ranio [[Jack Ruby]] i to usred gomile policajaca i novinara. Ruby, vlasnik noćnog kluba u Dallasu, tvrdio je kako jes biopripadnicima izbezumljenkubanske predsjednikovimtajne ubojstvomslužbe.
 
Kako bi istražila Kennedyevo ubojstvo osnovana je posebna komisija, predvođena predsjednikom Vrhovnog suda [[Earl Warren]]om. Unatoč mnogobrojnim teorijama zavjere komisija je u svom zaključku [[1964]]. godine ustvrdila da je Oswald djelovao sam. Godine [[1979]]. povjerenstvo američkog [[Kongres]]a priznalo je da postoji mogućnost zavjere i izjavilo kako također postoji mogućnosti da je u ubojstvo umiješana još jedna osoba. O ovom atentatu napisano je dosta knjiga, novinskih članaka, a snimljene su i brojne dokumentarne serije. Međutim najveći uspjeh postigao je igrani film JFK (glavna uloga: [[Kevin Costner]]) koji, ukoliko ste pobornik teorija zavjere, svakako vrijedi pogledati.
 
== Atentat na Kennedyja ==
[[Category:Povijest SAD-a]]
 
[[Category:Biografije, SAD]]
{{Main|Atentat na Johna F. Kennedyja}}
 
Dana 22. studenoga 1963. godine snajperist sa šestog kata spomenute zgrade ispaljuje tri hica na kolonu automobila u kojoj je bio američki presjednik Kennedy, pri tome smrtno ranivši Kennedya i ozljedivši guvernera Texasa [[John Connally|Johna B. Connallya]]. Sat vremena kasnije Oswald je uhićen u kino dvorani lokalnog kina. Oswald je također optužen da je ubio policajca [[J.D. Tippit]]a, koji je ubijen vrlo kratko nakon Kennedyeva umorstva. Dana 24. studenog, kada ga je policija vodila iz gradskog zatvora u okružni zatvor Oswalda je, pred TV kamerama, smrtno ranio [[Jack Ruby]] i to usred gomile policajaca i novinara. Ruby, vlasnik noćnog kluba u Dallasu, tvrdio je kako je bio izbezumljen predsjednikovim ubojstvom.
 
Kako bi istražila Kennedyevo ubojstvo osnovana je posebna komisija, predvođena predsjednikom Vrhovnog suda [[Earl Warren]]om. Unatoč mnogobrojnim teorijama zavjere komisija je u svom zaključku [[1964]]. godine ustvrdila da je Oswald djelovao sam. Godine [[1979]]. povjerenstvo američkog [[Kongres SAD]]a priznalo je da postoji mogućnost zavjere i izjavilo kako također postoji mogućnosti da je u ubojstvo umiješana još jedna osoba. O ovom atentatu napisano je dosta knjiga, novinskih članaka, a snimljene su i brojne dokumentarne serije. Međutim najveći uspjeh postigao je igrani film JFK (glavna uloga: [[Kevin Costner]]) koji, ukoliko ste pobornik teorija zavjere, svakako vrijedi pogledati.
 
[[Category:Historija SAD|Oswald, Lee Harvey]]
[[Category:Atentatori|Oswald, Lee Harvey]]
 
<!--interwiki-->