Ribe, Danska – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmene korisnika 147.91.1.44 na poslednju izmenu korisnika Autobot
Red 10:
[[Kategorija:Četveroslovnik-R|IBE]]
 
== Vanjski linkovi ==
Међу више од 500 различитих врста пљоснатих риба налази се морски лист (Solea solea), иверак, коњски језик, облиш и др. Тела ових риба су равна, пљосната попут тигања; оне леже или пливају окренуте само на једну страну, и на самом врху главе имају очи.
* [http://www.visitribe.com Official Tourism website]
* [http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=Ribe,+Denmark&btnG=Search&t=k&ll=55.34008,8.769836&spn=0.136674,0.475159&t=k Satellite Picture by Google Maps]
 
[[cs:Ribe]]
 
[[da:Ribe]]
Иверак (фото bsmith4815)
[[de:Ribe]]
Пре много хиљада година рибе пљоснатице се нису кретале, већ су мировале изврнуте само на једну страну својих пљоснатих тела. Ако би се и кретале, кретале су се усправно, због чега су их све остале рибе лако уочавале и непријатељи почели таманити. Зато су неке врсте ових пљоснатица започеле да се крећу увек окренуте на једну страну, па су временом све врсте иверака почеле тако исто да се крећу.
[[en:Ribe]]
 
[[eo:Ribe]]
 
[[es:Ribe]]
Очи на врху главе морског листа (фото statico)
[[et:Ribe]]
То је, међутим, створило сасвим нов проблем у животу пљоснатица. Тај положај је значио да је риби једно око у муљу а да јој се уста налазе под лошим углом. Хиљадама година покушавале су ове рибе да ускладе положај ока и уста, и око се постепено премештало ка врху главе и најзад сместило на самом врху.
[[fa:ریبه]]
 
[[fi:Ribe]]
 
[[fr:Ribe]]
Морски лист (фото Scubaben)
[[gl:Ribe]]
Најнеобичнија појава је та да и данас иверци пролазе кроз ове преображаје. Понавља се цео процес описане еволуције за живота једне пљоснатице — њено око се креће ка врху главе све док се коначно не заустави на самом врху.
[[hu:Ribe]]
[[id:Ribe]]
[[is:Ribe]]
[[it:Ribe]]
[[nl:Ribe (stad)]]
[[no:Ribe]]
[[pl:Ribe]]
[[pt:Ribe]]
[[ro:Ribe]]
[[ru:Рибе]]
[[sv:Ribe]]
[[zh:里伯]]