Bogumili – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmene korisnika 109.93.2.2 na poslednju izmenu korisnika Loveless
Red 106:
Nestanak bogumila započinje sa dolaskom [[Otomanski imperij|Osmanlija]] na balkanske prostore i sa nestajanjem srednjevekovnih južnoslovenskih država. Mnogi od njih prelaze na [[islam]] dok mnogi drugi ostaju da žive u nepristupačnim planinama gde uspevaju da sačuvaju svoju slobodu i svoja verovanja još vekovima nakon toga. Tragovi poslednjih bogumila na ovim prostorima se beleže čak u [[18. vek]]u.
 
Kako Biblja jasno i nedvosmisleno govori o području Dalmacije kao području propovedanja evanđelja, jasno je da je stanovništvo koje je boravilo na tim prostorima bilo jedno od prvih u Evropi koji su prihvatali prvobitno evanđelje, bilo preko Apostola Pavla ili Tita koji je bio zadužen za Dalmaciju. Ona u to doba obuhvata znatno veće područje nego danas. Slavensko odnosno srpsko stanovništvo je na taj način upoznalo prvobitno Hristjanstvo. Kako je pod uticajem Vizantije i Patrijarha dolazilo do stalnog progona Jeresi koju su činili upravo vernici prvobitnog hrišćanstva i kako oni nisu prihvatali državnu crkvu, jer se to suprostavljalo evanđelju, tako je brojnim progonima i broj ovih hrišćana bivao sve manji. U Srbiji su osobito stradali hrišćani u doba cara Dušana i u vreme Nemanjića. Iako su ovi hrišćani bili najčešće etnički Srbi, oni su ih zarad svojih državnih interesa ubijali i pljačkali zbog njihovog verovanja. Postoji teza da su bogumili odnosno hrišćani koje su tako nazivali prešli u islam dolaskom osmanlija, no to objašnjenje je vrlo nepouzdano i pre bi se reklo da je to još jedno podmetanje od strane pravoslavne crkve, a tako i katoličke kako bi se pokazalo kolko im je vera bila slaba. Tako isto izgleda da je Osmanlijsko osvajanje dobro došlo i jednima i drugima u prikrivanju zločina nad prvobitnim hrišćanima Balkana. Ipak i sa muslimanske strane u Bosni dolaze tvrdnje da su bogumili prešli na Islam dolaskom Osmanlija.
Takođe je primetan nedostatak knjiga i pisama iz tog vremena, budući da su lomače gorele usled progona jeretika a isto tako i knjiga. Miroslavljevo jevanđelje nam govori u prilog činjenice da je pismo bilo veoma razvijeno te je za očekivati mnoštvo sačuvanih knjiga i spisa ipak ostajemo uskraćeni budući da su i knjige delile sudbinu svojih hrišćanskih vlasnika.