Razlike između izmjena na stranici "Nikola Pašić"

Dodana 3 bajta ,  prije 13 godina
== Kritike Nikole Pašića ==
 
 
 
 
Bilo je i u njegovo vreme i kasnije raznih kritika na račun Nikole Pašića. [[Pera Todorović]], raniji saborac iz Radikalne stranke, dao je sledeći opis: "Pašić je do veka bio strašan smetenjak, šeprtljan i oklevalo. Večito šeprtljanje i kubura - to je najbitnija karakterna crta Pašićeva. Pri svakoj malo ozbiljnijoj stvari on se ustumara, vije se kao duša grešnika, i ne znaš da li se više uskuburio pred mišlju ili pred delom. On nikada ne zna jasno ni šta hoće ni šta neće. On hoće sve i neće ništa. On događajima ne izlazi u susret, on uvek geguca za njima".
 
[[image:Zgrada u kojoj je umro Nikola Pasic.jpg|desno|thumb|Zgrada u kojoj je umro Nikola Pašić]]
 
Bilo je i u njegovo vreme i kasnije raznih kritika na račun Nikole Pašića. [[Pera Todorović]], raniji saborac iz Radikalne stranke, dao je sledeći opis: "Pašić je do veka bio strašan smetenjak, šeprtljan i oklevalo. Večito šeprtljanje i kubura - to je najbitnija karakterna crta Pašićeva. Pri svakoj malo ozbiljnijoj stvari on se ustumara, vije se kao duša grešnika, i ne znaš da li se više uskuburio pred mišlju ili pred delom. On nikada ne zna jasno ni šta hoće ni šta neće. On hoće sve i neće ništa. On događajima ne izlazi u susret, on uvek geguca za njima". [[Dr Rudolf Arčibald Rajs|Arčibald Rajs]] u svojoj knjizi "Čujte Srbi!" zamera Pašiću na prevelikoj popustljivosti prema svom sinu Radetu koji je pod izgovorom bolesti bio oslobođen učešća u ratu i bančio je po [[Pariz|Parizu]]. O Pašićevoj velikom bogatstvu Rajs kaže: "Pogledajte, sin običnih i siromašnih seljaka ostavlja jedno od najvećih bogatstava u ovoj zemlji. ... Reći ćete mi da je žena Pašiću donela lep miraz. Šta je, međutim, taj miraz u poređenju sa onim što je on ostavio posle smrti? Slamčica i ništa više."
 
* Viki knjige na srpskom jeziku: '''[http://sr.wikibooks.org/wiki/%D0%94%D1%80._%D0%90%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B4_%D0%A0%D0%B0%D1%98%D1%81:%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5_%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5#.D0.9E_.D0.9D.D0.B8.D0.BA.D0.BE.D0.BB.D0.B8_.D0.9F.D0.B0.D1.88.D0.B8.D1.9B.D1.83 Dr. Rudolf Arčibald Rajs: O Nikoli Pašiću]'''
 
 
"Njegovo ime će ostati u istoriji više zbog toga što je vezano za velike događaje, nego zato što su ti događaji vezani za njega". (Otokar Keršovani)
11

izmjena