Razlike između izmjena na stranici "Isabel Perón"

Dodan 371 bajt ,  prije 13 godina
nema sažetka uređivanja
Juan Peron je Isabelu Peron upoznao 1950-ih u izgnanstvu u [[Panama|Panami]], gdje je Isabela radila kao plesačica u noćnom klubu. S njom se godine 1960. oženio u [[Španija|Španiji]].
 
Kada se Peron [[1973]]. vratio u Argentinu i kandidirao za predsjednika, odabrao je Isabelu Peron kao potpredsjedničkog kandidata. Peron se nadao da će je narod prihvatiti isto kao što je bio prihvatio Evu Peron, ali to s Isabelom nije bio slučaj. Nakon smrti muža se ispostavilo da nema nikakvog autoriteta i Argentina je sve više tonula u glib terorizma i ekonomske krize. Godine 1976. ju je
 
zbacila vojska i pet godina držala u kućnom pritvoru. Nakon toga je otišla u izgnanstvo u Španiju.
Nakon smrti muža je naslijedila njegov položaj, ali se ispostavilo da nema nikakvog autoriteta. Argentina je sve više tonula u glib terorizma i ekonomske krize, a peronistički pokret se podijelio na lijevu i desnu frakciju čiji su obračunali eskalirali u prljavi rat.
 
Godine 1976. ju je zbacila vojska i pet godina držala u kućnom pritvoru. Nakon toga je otišla u izgnanstvo u Španiju.
 
Godine 2006. je u Argentini započela istraga zbog njene umiješanosti u likvidacije i nestanke ljevičarskih političara i aktivista. 12.1. [[2007]]. je uhapšena u Madridu temeljem argentinskog naloga za hapšenje.
 
[[Category: Predsednici|Peron, Isabel]]