Jérôme Bonaparte – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 58:
 
==Kralj Vestfalije==
 
Godine [[1807.]], Napoleon je Jérômea postavio za kralja novoformirane [[Kraljevina Vestfalija|Kraljevine Vestfalije]]. U zemlji gdje su službeni jezici bili [[njemački]] i [[francuski]], Jérôme je bio znan i kao '''Jérôme I''' i '''Hieronymus I'''. Središte novofomirane kraljevine bilo je u [[Kassel]]u, a kako bi učvrstio svoju dinastiju, Napoleon je dogovorio brak između Jérômea i [[Katharina von Württemberg|Katharine von Württemberg]], kćeri [[Friedrich I od Württemberga|Friedricha I od Württemberga]], koji je ubrzo sklopljen.
 
Kada su Jérôme i Katharina došli u Kassel, našli su svoje rezidencije u potpunom kaosu. To je dovelo do ambicioznog renovacijskog projekta koji je trebao obnoviti Kassel u francuskom carskom stilu. Iako je projekt privukao pažnju najuglednijih umjetnika, samo mali dio istog je realiziran. Uz to, kako bi ojačao vlast i udovoljio vlastitom egu, Jérôme je dao izraditi grandiozne portrete svoje supruge i sebe, u izradi kojih su sudjelovali neki od najuglednijih francuskih umjetnika tog doba.
 
Vestfalija je trebala služiti kao reformski model ostalim njemačkim zemljama pod Napoleonovom vlašću. Zemlja je ubrzo dobila [[Ustav Kraljevine Vestfalije|prvi pisani ustav na teritoriju Njemačke]], a Jérôme je iz [[Pariz]]a "donio" [[ampir]] i tako vizualno modernizirao svoju kraljevinu. Zahvaljujuću njemu, kraljevina je dobila veću pozornost nego onu što je imala nakon [[Westfalski mir|Westfalskog mira]] [[1648.]] godine.
 
Ipak, Jérômeova rastrošnost bila je problem za Napoleona. Naime, Jérômeovi dvorski izdaci bili su gotovo jednaki kao i oni Napoleonovi, s tim da je potonji imao znatno veći dvor i teritorij. Iz istog razloga, Napoleon je prestao slati financijsku potporu svom bratu.
 
Godine [[1812.]], Jérôme je proglašen zapovjednikom jednog korpusa Napoleonove vojske koja je [[Francuska invazija Rusije|išla za Rusiju]]. Jérôme je želio voditi vojsku iz Vestfalije, no Napoleon ga je ukorio i rekao mu da napusti svoj dvor i putuje zajedno s vojskom. Uvrijeđen, Jérôme se povukao i vratio natrag u Vestfaliju. Nakon bratova poraza, Jérôme je sljedeće zime pismom molio brata da mu dopusti povratak u [[Pariz]], strahujući od ujedinjenog savezničkog napada. Dok mu je prva molba odbijena, Jérôme se nakon drugog pokušaja vratio u Pariz.
 
Jérôme se nakratko vratio u vojsku [[1813.]] godine, kada je njegovo kraljevstvo došlo na udar [[Rusko Carstvo|ruske]] i [[Kraljevina Prusija|pruske]] vojske. Jérôme je tokom borbe odlučio boraviti s vojskom na terenu, nadajući se francuskoj pomoći sa zapada, no ista je stigla prekasno. Rusko-pruske snage su ubrzo osvojile [[Kassel]]. Kraljevina Vestfalija je ukinuta, a Jérômeova vladavina završila. Nakon toga, bježi natrag u Francusku gdje mu je boravila supruga.
 
==Sto dana==