Ponuda odnosa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: 250px|right|thumb|"Klasični" oblik ponude za zaruke/brak, ilustracija iz 1815. '''Nuđenje ruke''' ili '''bračna ponuda''' je izraz kojim...
 
mNema sažetka izmjene
Red 3:
'''Nuđenje ruke''' ili '''bračna ponuda''' je izraz kojim se opisuje ponuda kojom netko sebe ili drugu osobu (najčešće neposrednog potomka ili podređenog člana porodice) nudi kao partnera za [[brak]] ili odgovarajući odnos. Ukoliko se ponuda prihvati, tada se sklapaju [[zaruke]]. Kroz historiju, kao i u mnogim današnjim kulturama, bračne su ponude slali ili prihvaćali ne sami bračni partneri, nego njihovi roditelji ili staratelji, pri čemu glavni motiv nije bila [[ljubav]] ili želja za zajedničkim životom budućih supružnika koliko nastojanje da se ostvare određeni ekonomski ili politički interesi.
 
U današnjoj [[zapadna kultura|zapadnoj kulturi]], gdje je odlučivanje o zasnivanju bračnih odnosa u isključivoj domeni samih bračnih partnera, nuđenje ruke, odnosno ponuda za brak se smatra jednim od najvažnijih događaja u nečijem [[intimni odnos|intimnom odnosu]]. Obično prilikom njega muški partner nastoji impresionirati svoju partnericu tako što joj prilikom naoko "običnog" susreta, i to na javnom mjestu, iznenada ponudi zaručnički prsten te svoju ozbiljnost potvrdi gestom kao što je klečanje na koljenima. U posljednje doba takve bračne ponude postaju i javni spektakl, odnosno prosci svojim potencijalnim suprugama svoje ponude šalju preko oglasa na velikim reklamnim panoima, izgovaranjem u eteru televizijskog programa i sl.
 
== V. također ==