Razlike između izmjena na stranici "Velika koalicija"

Dodano 410 bajtova ,  prije 14 godina
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: '''Velika koalicija''' je naziv koji se u državama s parlamentarnim sistemom vladavine koristi za koalicije sačinjene od predstavnike dvije ili višu najja...)
 
 
Takve koalicije se najčešće stvaraju u izvanrednim okolnostima kao što su [[rat]] ili teška [[ekonomska kriza]], kada potrebno ostvariti nacionalno jedinstvo ili postići konsenzus o nekim teškim i nepopularnim mjerama. Klasičan primjer predstavlja [[Velika Britanija]], koja je imala vlade velike koalicije za vrijeme [[prvi svjetski rat|prvog svjetskog rata]], [[Velika ekonomska kriza|velike ekonomske krize]] i [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]].
 
Velike koalicije se ponekad stvaraju i iz pragmatičnih razloga, odnosno u situacijama kada je rezultat parlamentarnih izbora takav da nijedna od dvije vodeće stranke ne može sastaviti sigurnu parlamentarnu većinu. Stvaranje velike koalicije se u takvim situacijama smatra pogodnijim rješenjem od raspisivanja novih izbora, odnosno formiranja nestabilne i nelegitimne [[manjinska vlada|manjinske vlade]].
 
[[Category: Politika]]