Prvi punski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 1:
'''Prvi punski rat ''' ([[264. p. n. epne.]] — [[241. p. n. epne.]]) bio je prvi od tri velika rata između [[Kartagina|Kartagine]] i [[Rimska republika|Rimske republike]].
 
Dve sile su se 23 godine borile za prevlast u zapadnom Mediteranu. [[Rim]]ljani na kraju pobeđuju,
Red 7:
 
==Pozadina==
Sredinom III veka p. n. epne. [[Rimska republika]] je postajala sve moćnija. Posle vekova nereda i unutrašnjih pobuna, celo [[Apeninsko poluostrvo]] je bilo čvrsto u rukama Rima. Svi neprijatelji ili invazije su odbijene ili savladane. Rimljani su imali veliku veru u svoj politički sistem i vojsku.
 
Preko Tirenskog mora i Sicilijanskog moreuza u današnjem [[Tunis]]u, [[Kartagina]] je bila dominantna morska i trgovačka sila. [[Kartagina]] je kontrolisala većinu mediteranskih trgovačkih puteva. U početku je [[Kartagina]] bila fenička kolonija. Međutim pretvorila se u centar širokog carstva koje je pokrivalo obale Severne Afrike, Sardiniju, Korziku i delove Sicilije.
 
==Početak==
Grupa italijanskih plaćenika Mamertinci [[288. p. n. epne.]] okupiraju [[Mesina|Mesinu]], grad na severoistoku Sicilije. Ubijaju sve muško stanovništvo, a žensko stanovništvo uzimaju kao svoje žene. Haraju okolinom i postaju problem za nezavistan grad [[Sirakuza|Sirakuzu]].
 
Kad je sirakuški tiran [[Hijeron II]] došao na vlast [[265. p. n. epne.]] odlučio je da se s njima razračuna. Zato opseda [[Mesina|Mesinu]]. Mamertini traže pomoć u isto vreme i od [[Kartagina|Kartagine]] i od [[Rimska republika|Rima]]. U početku Rimljani ne žele da pomažu plaćenike koji su nepravedno oteli grad od njegovih građana. Osim toga Rim je pre toga imao pobunu plaćenika i to je bio dodatni razlog da im ne pomaže.
 
[[Kartagina]] odlučuje da pomogne i šalje pomoć Mamertincima u Mesinu. Rim nipošto nije želio da se Kartagina širi po Siciliji, pa ulaze u savez sa Mamertincima. [[Rimska republika|Rimske]] trupe dolaze [[264. p. n. epne.]] na Siciliju (po prvi pun van Apeninskog poluostrva). Prisiljavaju Sirakuzu da uđe s njima u savez. Vrlo brzo jedine strane u sporu postaju Rim i Kartagina, a sukob počinje oko toga čija će biti Sicilija.
[[file:Lupa romana.jpeg|300px|thumb|minithumb|Rimska vučica]]
 
==Kopneni rat==
[[Sicilija]] je ostrvo pun planina, sa mnogo prepreka. To je teren gde linije komunikacije nije lako održavati. Zbog takvog terena kopnene bitke su igrale sekundarnu ulogu u Prvom Punskom Ratu. Kopnene operacije su bili uglavnom mali iznenadni napadi sa jedva kojom jačom bitkom. Opsade i blokade su bile uobičajen oblik korištenja kopnenih snaga. Najčešće bi blokirali velike luke. Obe strane su imale glavne gradove daleko preko mora i trebale su luke zbog snabdevanja trupa, pojačanja i komunikacija.
 
Ipak tokom Prvog Punskog Rata bile su dve velike kopnene kampanje. Godine [[262. p. n. epne.]] [[Rimska republika|Rim]] opseda grad [[Agrigent]]. Ta operacija je uključival 4 rimske legije i trajala je nekoliko meseci. Vojska u Agrigentu je uspela pozvati pomoć Kartagine, koja stiže pod komandom Hanoa.Rimljani se ubrzo nalaze u lošem položaju, jer im je sasečena linija snabdevanja iz Sirakuze. Međutim nalaze pomoćnu liniju snabdevanja. U konačnoj [[Bitka kod Agrigenta|bici kod Agrigenta]] Rimljani pobeđuju, a grad pada.
 
Ta pobeda je inspirirala [[Rimska republika|Rimljane]] da pokušaju drugu takvu ofanzivu 256/255. p. n. epne. Posle nekoliko pomorskih bitaka Rim je želio da brzo završi rat, pa je odlučeno da se izvrši invazija Kartaginjanskih poseda u Africi. Sagrađena je velika flota i za transport armije i opreme, te brodovi za zaštitu. [[Kartagina]] je pokušala da to spreči, ali biva poražena u [[bitka kod Eknoma|bici kod Eknoma]]. Rimska armija pod komandom Marka Atila Regula iskrcala se u Africi i počela je haranje po kartaginskoj okolini. U početku je Regul pobedio u [[Bitka kod Adisa|bici kod Adisa]] i time je prisilio [[Kartagina|Kartaginu]] da traži mir.
 
 
Rim nameće tako teške uslove da pregovori propadaju. [[Kartagina]] unajmljuje spartanskog plaćenika [[Ksantip]]a. Ksantip reorganizuje kartaginsku vojsku. [[Ksantip]] uspostavlja ponovo pomorsku nadmoć Kartagine i time seče vezu rimske invazijske vojske sa svojom bazom u Rimu. Konačno Kartagina pobeđuje Rim u [[Bitka kod Tunisa|bici kod Tunisa]]. Regul je uhvaćen u toj bici.
 
Pri kraju sukoba [[249. p. n. epne.]] [[Kartagina]] je poslala na Siciliju [[Hanibal]]ovog oca [[Hamilkar Barka|Hamilkara Barku]]. Hamilkar uspeva da zauzme većinu sicilijanske unutrašnjosti. Iako je Hamilkar bio nepobediv na Siciliji, to postaje beznačajno nakon rimske pomorske pobede u [[Bitka kod Egatskih ostrva|bici kod Egatskih ostrva]] [[241. p. n. epne.]] .
[[SlikaDatoteka:Ruines de Carthage.jpg|minithumb|desno|350p350px|Ruševine Kartagine]]
 
==Pomorske borbe==
Red 37:
Na početku Prvog Punskog Rata [[Rimska republika|Rim]] i nije imao iskustava u pomorskom ratovanju, dok je [[Kartagina]] bila pomorska sila zahvaljujući stotinama godina pomorskog trgovanja. Ipak [[Rimska republika]] shvata značaj kontrole Mediterana.
 
Prva velika pomorska flota izgrađena je posle [[Bitka kod Agrigenta|bitke kod Agrigenta]] [[261. p. n. epne.]]. Da bi nadoknadili nedostatak iskustva i da bi koristili standardne kopnene taktike na moru Rimljani opremaju svoje brodove sa specijalnom spravom za ukrcavanje ([[korvus]]).
U to vreme je bilo uobičejena pomorska taktika da se manevriše brodom, da bi se zabio u protivnički brod. Međutim Rimljani plove kraj broda na koji se misle iskrcati, bacaju taj specijalni most, koji se kači za protivnički brod, pa šalju legionare preko mosta u borbu na protivničkom brodu.
 
Red 43:
 
Uprkos rimskim pomorskim pobedama, [[Rimska republika]] je izgubila mnogo brodova i posada tokom rata i zbog oluja i zbog bitki.
U dva slučaja ([[255. p. n. epne.]] i [[253. p. n. epne.]] ) cele flote su uništene zbog nevremena. Težina [[korvus]]a se pokazala kao značajan faktor nestabilnosti i potonuća broda po nevremenu. Prema kraju rata [[Kartagina]] je ponovo vladala morima, a Rim nije bio spreman da finansira još jednu skupu flotu.
 
U Kartagini je postojala frakcija koja se protivila konfliktu. Vodio ju je veliki zemljoposednik [[Hanon Veliki]], koji dolazi na vlast [[244. p. n. epne.]]. Smatrao je da je rat gotov, pa je počeo sa demobilizacijom flote, dajući Rimljanima šansu da ponovo budu superiorni na moru. Rim je izgradio novu flotu pomoću donacija svojih bogatih građana. Rim pobeđuje u pomorskoj [[Bitka kod Egatskih ostrva|bici kod Egatskih ostrva]] ( [[10. mart]] [[241. p. n. epne.]] ), gde je rimsku flotu vodio konzul [[Gaj Lutacije Katul]]. [[Kartagina]] gubi većinu flote i ekonomski nije sposobna da izgradi novu i da nađe novu posadu. Bez flote [[Hamilkar Barka]] je bio odsečen od Kartagine i predaje se.
 
==Posle==
Red 103:
 
==Hronologija događaja==
*[[264. p. n. epne.]] - Mamertinci traže pomoć i od Rima i od Kartagine, da bi se obranili od Hijerona II. Rim odgovara posle Kartagine.
*[[263. p. n. epne.]] -Konzul [[Manije Valerije Masala]] pobeđuje Hijerona II i prisiljava Sirakuzu da bude rimski saveznik.
*[[262. p. n. epne.]] - rimska intervencija na Siciliji. Opseda se grad Agrigent, kojega je Kartagina okupirala.
*[[261. p. n. epne.]] - [[Bitka kod Agrigenta]], u kojoj Rimljani pobeđuju. Rim odlučuje da gradi flotu da bi ugrozio dominaciju Kartagine na moru.
*[[260. p. n. epne.]] - Prva pomorska bitka ([[Bitka kod Lipara]]) , u kojoj su Rimljani teško poraženi. Ubrzo dobijaju [[bitka kod Mila|bitku kod Mila]] uz pomoć korvusa.
*[[259. p. n. epne.]] - Kopnene bitke se raširile na Sardiniju i Korziku.
*[[258. p. n. epne.]] - pomorska bitka- [[Bitka kod Sulka]]. Rim je pobedio.
*[[257. p. n. epne.]] - pomorska bitka- [[Bitka kod Tindarija]]. Rim je pobedio.
*[[256. p. n. epne.]] - Rim pokušava invaziju Afrike, a Kartagina pokušava preseći transport. Rim pobeđuje u velikoj pomorskoj [[Bitka kod Eknoma|bici kod Eknoma]]. [[Bitka kod Adisa]] je prva velika rimska pobeda na afričkom tlu. Kartagina traži mir, a pregovori propadaju.
*[[255. p. n. epne.]] - Kartagina zapošljava spartanskog generala [[Ksantipa]], da im organizira obranu. Kartagina pobeđuje u [[bitka kod Tunisa|bici kod Tunisa]]. Preživeli Rimljani se evakuiraju, ali putem su potopljeni.
*[[254. p. n. epne.]] - gradi se nova rimska flota od 140 brodova. Rimljani pobeđuju u bici kod Panorma na Siciliji, ali nema napretka. Pet grčkih gradova Sicilije prelazi na rimsku stranu.
*[[253. p. n. epne.]] - Rimljani haraju flotom obalom istočno od Kartagine. Posle neuspešne godine, tokom povratka u nevremenu gube 150 brodova.
*[[251. p. n. epne.]] -Nova rimska pobeda kod Panorma na Siciliji. Kartagina se trudi da ojača trupe na Siciliji i da ponovo zauzme Agrigent.
*[[249. p. n. epne.]] - U [[Bitka kod Drepane|bici kod Drepane]] Rim gubi skoro celu flotu. [[Hamilkar Barka]] uspešno ratuje po Siciliji, a još jedna oluja uništava ostatke rimske flote. [[Aul Atilije Kajatin]] je postavljen za diktatora i poslat u Siciliju.
*[[248. p. n. epne.]] - period rata niskog intenziteta, bez pomorskih bitki.
*[[244. p. n. epne.]] -[[Hanon Veliki]] demobilizira veliki deo flote Kartagine da bi uštedeo.
*[[242. p. n. epne.]] - Rim pravi novu flotu.
*[[241. p. n. epne.]] -10. marta je bila odlučna [[Bitka kod Egatskih ostrva]], u kojoj Rimljani odlučno pobeđuju. Kartagina je prisiljena da prihvati mirovni sporazum i završava Prvi Punski Rat.
 
==Vidi još==