Pojednostavljeno kinesko pismo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa srpske Wikipedije
 
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 36:
Iako je većina uprošćenih kineskih slova koji se danas upotrebljavaju, rezultat rada komisija vlade [[Narodna Republika Kina|Narodne Republike Kine]] 1950-tih i 60-tih godina, pojednostavljenje slova potiče od prije formacije N. R. Kine 1949. godine.
Kurzivni pisani tekst skoro uvek sadrži uprošćena slova.
Uprošćeni oblici koji se koriste u štampanom tekstu su uvek postojali. Oni datiraju već iz [[Dinastija Ćin|dinastije Ćin]] (221. - 206. p. n. epne.), iako su raniji pokušaji uprošćenja u stvari rezultirali povećanjem znakova koji su dodani u leksikon.
 
Jedan od najranijih predlagača za simplifikaciju je [[Lufei Kui]], koji je predložio 1909. godine da se pojednostavljeni karakteri trebaju koristiti u obrazovanju. U godinama nakon [[Pokret 4. maj|Pokreta 4. maja]] 1919. godine, mnogi anti-imperijalistički kineski intelektualci su tražili načine da modernizuju Kinu. Tradicionalna kultura i vrednost, kao što je [[Konfucijanizam]] je bila osporena. Uskoro, ljudi u pokretu su počeli citirati tradicionalni kineski sistem pisanja kao prepreka modernizaciju Kine i zato su predložili da se započe reforma. Predloženo je da se kineski sistem pisanja bude pojednostavio ili potpuno ukinut.