Razlike između izmjena na stranici "Pesma nad pesmama"

Obrisano 16 bajtova ,  prije 9 godina
m/м
ispravke
m/м (ispravke)
== Autorstvo ==
 
Iako se na samom početku, u prvom stihu prve glave, «Pesma nad pesmama» dovodi u vezu sa [[Solomon]]om, kraljem [[Izrael]]a ( [[968. p. n. epne.]] - [[928. p. n. epne.]]), neki tvrde da on on nije njen autor. Naime, mišljenja su da odlike hebrejskog jezika, sa uticajima aramejskog, datiraju Pesmu između 4. i 3. veka p. n. epne. Prema tome, pripisivanje njenog autorstva Solomonu danas ima samo simboličan značaj, budući da je jevrejski kralj bio poznat ne samo po svom neimarstvu nego i brojnim brakovima i raskošnom ljubavnom životu.
Prema hebrejskim učenjacima ime Solomon, na hebrejskom Šelomo, (Sulejman na arapskom) u Pesmi nad pesmama je sveto, jer nije to ime kralja Solomona, već se ono odnosi na božanstvenog kralja koji poseduje mir. Na taj način izvedena je teološka igra reči između šalom, što znači mir, i imena Šalome, što znači Miroljubiv.
 
== Tumačenja ==
Postavlja se pitanje kako je «Pesma nad pesmama» mogla naći mesto u zbirci svetih knjiga. Od najstarijih vremena o tome se raspravljalo među hebrejskim učenjacima. Izgleda da se rasprava o tome povela između ondašnje dve škole Šamaje i Hilela; rasprava se protegla do drugog veka nove ere kada je rabin Akviba (135. p. n. epne.) izjavio: «Svi su spisi Staroga zaveta sveti, ali je Pesma nad pesmama presveta.» (Mishna, Jadaim, III, 5). Na saboru u Javneu [[90]]. n.e. bilo je izvesnog suprotstavljanja nameri da se ova knjiga kanonizuje. No i pored toga, ona je prihvaćena i postala delom hebrejske Biblije (heb. TANAH). U hrišćanski kanon je primljena bez otpora budući da je postojala u [[judaizam|hebrejskoj]] [[Biblija|Bibliji]] i [[Septuaginta|Septuaginti]].
 
Ovo delo je tokom vekova različito tumačeno. Tumačenja se mogu svesti na dva:
177.192

izmjene