Zakoni dvanaest tablica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 42:
Originalni tekst ''Zakona'' nije nam sačuvan, već samo oko četrdeset citata i odlomaka koje prenose pravnici [[Rimsko carstvo|carskog doba]] i neki drugi pisci. Celokupno rimsko [[običajno pravo]] zasnivalo se tom "izvoru sveg rimskog javnog i privatnog prava" (''fons onmnis publici privatique iuris'', Liv. III, 34), a još je [[Ciceron]] tekst zakona morao u školi učiti napamet. Neki ispitivači, međutim, smatraju da su zakoni nastali kasnije no što tvrdi tradicija, u 3. veku st. e. Antički izvori dalje tvrde da su ploče bile uništene prilikom provale Gala u Rim (390. st. e.) te da je tekst nakon odlaska Gala rekonstruisan. Na prigovor nekih istraživača da u 5. veku st. e. rimsko društvo nije bilo na dovoljno visokom stupnju kulture i civilizacije da bi proizvelo takvo pravno i knijiževno delo, odgovara se citatom iz Livija (III, 31) prema kojem su decemviri bili poslali poslanike u [[Atina|Atinu]] da se upoznaju sa [[Solon]]ovim zakonima i zakonima ''(instituta, mores iuraque)'' drugih grčkih gradova.
 
Tokom doba [[Rimska republika|rimske republike]] tekst ''Zakona'' je nesumnjivo dopunjavan i doterivan, ali ono osnovno što se sačuvalo do Ciceronovog doba očito je iz ranog perioda republike. O tome svedoče jezički arhaizmi u sačuvanim citatima (''im'' = ''eum'', ''escit'' = ''est'', ''com'' = ''cum'', infinitivi na ''-ier'') te stare okrutne kazne koje se predviđaju, npr. da se krivac živ spali, da se osuđenik baci s [[Tarpejska stena|Tarpejske stene]]. Tu je i stari princip "oko za oko": ''Si membrum rapitmrapit, ni cum eo pacit, talio est'' (=" Onome ko drugom prelomi ud, a s njim se ne nagodi, neka bude tako").
 
Zakoni dvanaest tablica nikada nisu bilo zvanično ukinuti tokom trajanja rimske države, ali je njihova vrednost postepeno derogirana donošenjem novih zakona koji su menjali odredbe dvanaest tablica.