Fudbalske pozicije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 5:
==Vratar==
''Glavni članak: [[Vratar (nogomet)|Vratar]]''
[[SlikaDatoteka:JLC.jpg|thumb|[[José Luis Chilavert]], dobar vratar ujedno poznat i po svoja 64 postignuta gola tijekom karijere koja je završila u sezoni [[2004.]]/[[2005.|05.]]]]
 
Biti '''vratar''' u nogometu nije lako, jer to je najspecijaliziranija pozicija u cijeloj igri. Posao vratara je nadasve obramben: štite gol svoje momčadi i pokušavaju spriječiti protivnika da poentira. Oni nose opremu kojom se razlikuju od svojih suigrača, protivnika te sudaca. Dozvoljeno im je koristiti se rukama, ali samo u za to predviđenom prostoru, [[šesnaesterac|šesnaestercu]]. Vratar se mijenja kao i svaki drugi igrač, no ako je vratar dobio [[crveni karton]] ili je ozlijeđen, a više nema [[zamjena (nogomet)|zamjena]] na raspolaganju, tada jedan od aktivnih igrača prelazi na mjesto vratara.
Red 19:
 
===Središnji branič===
[[SlikaDatoteka:Terry.jpg|thumb|Jedan od najboljih središnnjih braniča u modernom nogometu - [[John Terry]].]]
Posao '''središnjeg braniča''' (još zvanog i '''centarhalf''') je zaustavljanje protivnika, najčešće napadača da zapucaju prema golu ili da loptu unesu u njihov šesnaesterac. Kao što im ime govori, igraju u sredini. Većina momčadi igra s dvojicom središnjih braniča smještenih ispred vratara. Dva su načina obrane koje koriste središnji braniči:
*zonska obrana, gdje svaki od središnjih braniča brani određeni dio terena
Red 47:
==Pozicije u veznom redu==
{{main|Vezni igrač}}
[[SlikaDatoteka:Stevo1.jpg|thumb|Jedan od najboljih veznih igrača u modernom [[nogomet]]u - [[Steven Gerrard]].]]
'''Vezni igrači''' su igrači čija je pozicija između napadača i braniča. Njihove glavne dužnosti su osvajanje posjeda [[nogometna lopta|lopte]] i kvalitetno iskorištavanje tih lopti, tj. upošljavanje napadača ili udarac prema golu. Većina trenera postavlja barem jednog središnjeg veznog igrača sa svim tipičnim zadacima za veznog igrača. Najčešće su upravo vezni igrači oni koji se najviše potroše tijekom utakmice, jer stalno trče između obrane i napada. Tijekom utakmice, ovisno o rezultatu, mogu prijeći u fazu napada ako je momčad u rezultatskom minusu, ili u obranu ako je rezultat povoljan, a nema još mnogo vremena do kraja.
 
Red 69:
 
===Krilni vezni igrač===
[[SlikaDatoteka:Bex.jpg|thumb|Trenutačno jedan od najboljih krilnih veznih igrača na svijetu - [[David Beckham]].]]
'''Krilni vezni igrač''' ili '''krilo''' je vezni igrač koji stoji na širokom prostoru u veznom redu, blizu aut-linije. Prije tridesetak godina, krilni vezni su bili okarakterizirani kao napadači, no kako je taktika evoluirala do danas, krilni vezni su se pomaknuli više prema centru igrališta, a manje prema suparničkom golu. Moderna krila danas uglavnom sudjeluju u taktikama 4-4-2 ili 4-5-1. Dužnost krila je nadmudriti i proći suparničke bekove, a potom ubaciti kvalitetan centaršut u protivnički šesnaesterac, iako nije isključeno da krila i zapucaju prema golu. Najčešće, ovakvi igrači su najobdareniji igrači u cijeloj momčadi, te imaju razvijene sposobnosti driblanja, udaraca prema golu, dodavanja, kao i smisao za vođenje momčadi, stoga ne čudi da su brojna krila kapetani momčadi. Još od ranih nogometnih dana od ovih igrača se ne očekuje vraćanje u obranu i rješavanje obrambenih pitanja oni prepuštaju braničima ili obrambenim veznim igračima.
 
Red 82:
 
===Središnji napadač===
[[SlikaDatoteka:Pelee.jpg|thumb|Jedan od najboljih napadača u povijesti [[nogomet]]a - Edson Arantes do Nascimento ([[Pelé]]).]]
'''Središnji napadač''' ima jedan isključivi zadatak: zabijanje golova. Treneri na teren postavljaju jednog središnjeg napadača koji igra tik pored protivničkog središnjeg braniča. Još jedan napadač je najčešće malo povučeniji, te asistira i kreira golove, osim što i sam zabija. Središnji napadač je najčešće visok (tipa [[Peter Crouch]]), te služi za spuštanje centaršuteva upućenih od strane njegovih suigrača na zemlju. Ovakva vrsta igrača može i igrati po bokovima napada i na taj način doći do izgledne situacije za gol. Ovakva vrsta napadača je čvrsto građena, jaka, tako da snagom i jačinom ne zaostaju za braničima. Često zabijaju golove glavom (središnji napadači kao [[Oliver Bierhoff]]). Najbolji središnji napadači u povijesti nogometa su bili, po mišljenju većine stručnjaka, [[Pelé]] i [[Marco van Basten]].
 
Red 91:
Kakva god terminologija bila, pozicija plitkog napadača je definirana na negdje između središnjeg napadača i veznog reda. Ovakvi igrači su spretni, napadački nastrojeni koji mogu zabiti gol ili asistirati središnjim napadačima. Najpoznatiji plitki napadači u povijesti nogometa su [[Pelé]], [[Diego Armando Maradona|Maradona]], [[Alessandro del Piero]] i [[Dennis Bergkamp]].
 
[[CategoryKategorija:Fudbal ili nogomet|Pozicije]]
 
[[de:Fußballmannschaft]]