Procesor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmjene 2001:4170:3000:1:1EC1:DEFF:FEE9:47D6 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 160.99.191.38
Red 7:
 
[[Datoteka:procesor.png|thumb|left|300px|Shematski prikaz najjednostavnijeg procesora. Moderni procesori su mnogo kompleksniji, no ova shema će pokazati osnove svakog, pa i modernog procesora]]Procesor obrađuje i izvršava [[mašinski kod]] (binarni) koji mu govori šta da procesor radi. Jedini razumljivi jezik procesoru je [[asemblerski jezik]]. CPU radi tri osnovne stvari:
osnovne uloge su too
 
* Pomoću ALU (eng.Arithmetic/Logic Unit) procesor je u mogućnosti da izvodi osnovne matematičke operacije (sabiranje, oduzimanje, množenje i dijeljenje). Moderni procesori su u mogućnosti da obavljaju i jako komplikovane operacije.
Linija 27 ⟶ 26:
Posle obrade podataka, adresna sabirnica šalje adresu memoriji, dok se kroz ulaz i izlaz dobivaju podaci iz memorije, odnosno šalju. Čitanje i pisanje se odnosi na adresiranu memoriju, tj. kada je procesor želi, reset postavlja program counter na 0.
 
Procesor radi u tesnoj saradnji sa RAM memorijom, ustvari procesor adresira svaki podatak koji ide na memoriju. RAM memorija je veoma brza, i svi podaci u njoj su brzo dostupni, stoga je bitno imati što više RAM memorije jer CPU onda može adresirati mnogo više podataka.
 
== Proizvođači PC procesora ==