Marko Furije Kamil – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Mijenja: hu:Marcus Furius Camillus
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 5:
==Poreklo i počeci==
 
Kamil je pripadao [[Patriciji|patricijskom]] rodu Furija (''Furii''), koji je poreklom bio iz latinskog grada južno od [[Rim|Rima]], Tuskula. Prvi član porodice koji se istakao po najvišoj magistraturi bio je konzul Sekst Furije Fus koji je odbranio Rim od odmetnutog vojskovođe [[Koriolan|Koriolana]] i njegovih [[Volsci|Volska]] 488. godine. Tokom 5. veka porodica Furija je dala još nekoliko visokih magistrata između ostalih i Lucija Furija Medulina koji je tri puta vršio službu [[Konzularni tribun|tribuna sa konzulskim ovlašćenjima]] (432., 425., i 420. god.p. n. epne.).
 
Medulin je imao bar tri sina najstarijeg Lucija, srednjeg Spurija i najmlađeg Marka. Marko je već kao dečak služio kao kamil (camillus) tj. pomoćnik rimskog prvosveštenika (''pontifex maximus'') prilikom verskih obreda. Nakon toga Kamil postaje njegov nadimak po kome je bio poznat do kraja života. Međutim, očeve uspehe nije nastavio prvo Marko, već njegov stariji brat Lucije koji je u dva navrata biran za konzula (413. i 409.) a zatim i za konzularnog tribuna nekoliko puta. U Rimu je besnela politička borba između patricija i [[Plebejci|plebejaca]] i Lucije Furije Medulin Mlađi je kao konzul 409. godine omogućio plebejcima da se kandiduju za službu [[Kvestor|kvestora]]. Patriciji su sa druge strane pokušavali da spreče da se i najviša magistratura, konzulat, otvori za predstavnike plebejaca pa je kompromis od 444. godine nalagao da se biraju ili dva patricijska konzula ili tribuni sa konzulskim ovlašćenjima koji su mogli biti i plebejci. Na pritisak siromašnih 406. godine uvedena je praksa da se rimskim građanima koji su služili vojsku deli zajednički zadobijeni plen na ime plate. Medulin Mlađi, koji je izgleda važio za umerenijeg aristokratu, biran je za konzularnog tribuna i 405. godine. Njegov prvi zadatak bio je da povede rat protiv Veja (''Veii''), [[Etrurci|etrurskog]] grada na donjem [[Tibar|Tibru]] koji je predstavljao rimskog takmaca u borbi za kontrolu rečne doline.
Red 35:
I 386. Kamil je bio biran za konzularnog tribuna radi daljih borbi sa Volscima i Etrurcima. Kamil je bio uspešan u ovim ratovima ali italski rivali Rima nisu naterani na sklapanje mira. Međutim, u samom Rimu sve veću pažnju je privlačila politika Marka Manilija, vojskovođe koji je zbog odbrane Kapitola od Gala dobio počasni nadimak Kapitolski (''Capitulinus'' = Kapitolin). Po istoričaru Liviju, Kapitolin je gajio ljubomoru prema Kamilu kome su pripisane sve zasluge za spasavanje Rima, te je i zbog toga u političkom pogledu rešio da priđe plebejcima i podrži njihove zahteve za ukidanje dugova. Ova dužnička kriza u Rimu mogla je biti posledica stradanja grada u vreme dolaska Kelta. Manilije je na forumu teatralno plaćao dugove onih kojima je pretilo ropstvo tvrdeći da nije spasao grad da bi sada njegovi sugrađani vođeni u lancima, što bi im se desilo i da su varvari zauzeli Kapitol. Manilijevo držanje je uplašilo senat koji je počeo sve glasnije da ga naziva pretnjom po institucije republike. Kapitolin je 384., godine u kojoj je Kamil po peti put biran za konzularnog tribuna, optužen da teži kraljevskoj vlasti i glasovima narodne skupštine osuđen na smrt. Nije poznato da li je Kamil imao učešća u čitavom slučaju.
 
[[FileDatoteka:Volsci.jpg|right|320px|thumb|'''Naseobine Volska''', Volsci su predstavljali velikog Rivala Rimske republike u 4. veku pre Hrista. Docnije, daleko nakon rimskog osvajanja, grad Arpinij je bio rodno mesto [[Gaj Marije|Gaja Marija]] i [[Ciceron|Marka Tulija Cicerona]].]]
 
U narednim godinama, Volsci su se udružili sa dva najmoćnija grada u južnom Laciju, Prenestom i Velitrom. Kamil je 381. ponovo biran za tribuna sa konzularnim ovlašćenjima. Na račun svog slabog zdravlja i odmaklih godina pokušao je da izbegne preuzimanje dužnosti, ali je narodna skupština odbila njegov zahtev. Uz Kamila kao tribun je imenovan njegov sinovac Lucije koji mu je tokom ratnog pohoda služio kao pomoćnik. Nasuprot mladom i agresivnom Luciju, iskusni Marko Kamil je ponovo doneo pobedu Rimljanima, ali nije uspeo da povrati grad Satrik koji su prethodno zauzeli neprijatelji. U povratku zauzeo je odmetnuti saveznički grad Tuskul iz koga je poreklom bila i njegova porodica.