Kartografija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa srpske Wikipedije
 
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 12:
Karte predstavljaju sastavni deo ljudske istorije. Nije poznato kada je nastala prva (možda pre 8,000 godina - ali svakako pre pisane reči).<ref>[http://www.henry-davis.com/MAPS/Ancient%20Web%20Pages/100mono.html Članak: Najstarije poznate karte]</ref> Poznato je da su postojale u Evropskim kulturama, na Srednjem istoku, Kini, Indiji i drugim delovima sveta.
 
Najstarija sačuvana mapa se trenutno nalazi kao zidna slika drevnog turskog grada [[Katal Hudžuk]]a koja je datirana kao nastala krajem 7 milenijuma p. n. epne.<ref>[http://www.atamanhotel.com/catalhoyuk/oldest-map.html Najstarija karta]</ref>
 
Mapa mundi je generalni naziv kojim se imenuju evropske karte sveta iz Srednjeg veka. Poznato je za oko 1,100 ovakvih karata da postoje i dan danas. O njih, oko 900 je pronađeno kao ilustracija u rukopisima a preostale su napravljene kao pojedinačni dokumenti<ref>J.B.Harley and David Woodward: The History of Cartography Volume 1: Cartography in Prehistoric, Ancient, and Medieval Europe and the Mediterranean, Chicago and London, University of Chicago Press, 1987, ISBN 0-226-31633-5</ref>.