Razlike između izmjena na stranici "Eumen"

Obrisana 32 bajta ,  prije 11 godina
m
ispravke
m (robot Dodaje: el:Ευμένης της Καρδίας; kozmetičke promjene)
m (ispravke)
'''Eumen''' ([[362. p. n. epne.]] - [[316. p. n. epne.]] ) je bio makedonski general i sekretar [[Aleksandar Makedonski|Aleksandra Makedonskog]]. Učestvovao je u ratu [[dijadosi|dijadoha]].
Od [[323. p. n. epne.]] bio je satrap [[Kapadokija|Kapadokije]] i [[Paflagonija|Paflagonije]]. Vlastiti vojnici ga izdaju da bi dobili basnoslovno opljačkano blago.
== Sekretar i satrap ==
Rođen je u [[Kardija|Kardiji]] na Galipolju. Rano se zaposlio kao sekretar kod [[Filip II|Filipa II]], a nakon njegove smrti kod [[Aleksandar Makedonski|Aleksandra Makedonskog]], koga prati i u Aziju. Posle Aleksandrove smrti [[323. p. n. epne.]] komanduje velikim brojem vojnika, koji se bore za Aleksandrova sina Aleksandra IV. Tokom podele carstva dobija [[Kapadokija|Kapadokiju]] i [[Paflagonija|Paflagoniju]], koje nisu bile potpuno potčinjene. Regent carstva [[Perdika]] daje zadatak [[Antigon]]u i Leonatu da mu pomognu i potčine ta dva regiona. [[Antigon]] je to odbio pa ga [[Perdika]] poziva na sud zbog neposlušnosti.
== Na strani legitimnog regenta i prestolonaslednika ==
[[Antigon]] se udružuje sa [[Antipater]]om, [[Krater]]om, [[Ptolemej]]em i [[Lizimah]]om protiv Perdike. Eumen je na strani Perdike. Kad su [[Krater]] i [[Antipater]] završili [[Lamijski rat]] i potčinili Grčku, krenuli su u Aziju da sruše Perdikin poredak . Prvo su udarili na Kapadokiju. Krater i satrap Jermenije Neoptolem su poraženi blizu Helesponta [[321. p. n. epne.]] od strane Eumena. Neoptolem je poginuo, a Krater je umro od posledica ranjavanja.
== Svi dijadosi protiv Eumena ==
Nakon što su ubili Perdiku u Egiptu , makedonski generali osuđuje Eumena na smrt i šanju [[Antipater]]a i [[Antigon]]a da to izvrše.
Eumena izdaju njegovi oficiri i on beži u vrlo jaku tvrđavu Noru, koja se nalazila između [[Kapadokija|Kapadokije]] i [[Likaonija|Likaonije]]. Tu se Eumen držao preko godinu dana, dok nije umro [[Antipater]]. Antipaterovom smrću počinje podela među njegovim neprijateljima. [[Antipater]] ostavlja regentstvo prijatelju Poliperhonu umesto svom sinu [[Kasander]]u. Kasander se udružuje sa [[Antigon]]om i [[Ptolemej]]em, a Eugen se udružuje sa [[Poliperhon]]om.
== Izdaju ga vlastiti vojnici ==
Eumen uspeva da pobegne iz Nore, a uskoro ugrožava Fenikiju i Siriju. [[Antigon]] kreće [[318. p. n. epne.]] protiv njega., a Eumen se povlači istočno da se pridruži istočnim satrapima. Bile su dve neodlučne bitke, [[bitka kod Paratakene]] [[317. p. n. epne.]] i [[bitka kod Gabjene]] [[316. p. n. epne.]]. Posle tih bitaka izdaju ga vlastiti vojnici i predaju [[Antigon]]u.
 
Makedonski veterani su nakupili ogromno blago tokom 30 godina uspešnog ratovanja. Sadržavalo je dijamante, drago kamenje, zlato, ali i žene i decu. [[Antigon]] obećava veteranima deo tog nakupljenog blaga samo ako mu predaju Eumena. Tako su predali Eumena Antigonu, koji ga ubija.
177.192

izmjene