Dioniz – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 8:
Općenito Grci vjeruju da je dionizijski kult u Grčku došao iz Anatolije. Po pričama, nakon rođenja [[Zeus]] odnosi Dioniza u zemlju Nisa. Grčki koncept gdje se zemlja Nisa nalazi dopušta da ona bude [[Anatolija]], [[Libija]], [[Etiopija]], [[Arabija]]. Sve u svemu to nam sugerira da je namjerno postavljen u magičnu, daleku zemlju.
 
Tragovi istih ili vrlo sličnih božanstava mogu se pronaći u [[Mikena|Mikeni]] i minojskoj kulturi. Dioniz je u kulturi Grčke i njezinih prethodnika prisutan dugo vremena (prije 1500. pr. Krpne.), no uvijek ostaje donekle stran.
 
Tipična dionizijska obilježja jesu bik, [[zmija]], [[bršljan]] i [[vino]]. Dioniz ima snažnu povezanost sa [[satir]]ima, [[kentaur]]ima i [[silen]]ima. Satiri su po grčkoj mitologiji poluljudi, poluživotinje, koji opsjedaju šume i prate [[Pan (mitologija)|Pana]] ili Dioniza. [[Heziod]] ih naziva braćom planinskih nimfa te ''Kuretesa'', no beznačajnom i ništavnom rasom. Satiri su muški sljedbenici Dioniza, njegove su sljedbenice menade. Satiri nisu besmrtni, nego mogu umrijeti. Seleni su tek stari satiri.