Razlike između izmjena na stranici "Daniel (knjiga)"

Obrisano 9 bajtova ,  prije 10 godina
m
ispravke
(preuzeto s hrvatske Wikipedije)
m (ispravke)
== Šest priča ==
 
1. Daniel je bio među [[Židovi|Judejcima]], koji su odvedeni u [[babilon]]sko zatočeništvo, nakon što su Babilonci 605. g. pr. Krpne. osvojili [[Jeruzalem]]. Tada je imao između 15. i 20. godina. Sveto posuđe iz hrama u Jeruzalemu također je odnešeno i pohranjeno u babilonskoj riznici. Daniel i trojica njegovih prijatelja Hananija, Misael i Azarja bili su među kraljevskim judejskim mladićima, koji su izabrani za trogodišnji tečaj školovanja u kraljevskoj palači: "neka budu bez nedostatka, lijepi, vrsni u svakoj mudrosti, dobro poučeni i bistri, prikladni da stoje na kraljevu dvoru (Dn 1,4) <ref>http://www.hbk.hr/biblija</ref>." Bog im je dao znanje i [[mudrost]], a Daniel je imao i sposobnost razumijevanja viđenja i [[san|snova]]. Babilonski kralj [[Nabukodonosor II.|Nabukodonosor II.]] postavlja tu četvoricu, da mu budu savjetnici. Posljednji redak 1. poglavlja, koji je mogao biti dodan mnogo vremena nakon što je prethodni dio bio napisan ukazuje da je Daniel još uvijek bio u kraljevskoj službi nekih 80 godina nakon svog odlaska u izgnanstvo, što bi bilo oko 538. g. pr. Krpne.
 
2. Kasnije je kralj sanjao [[san]], koji nije znao protumačiti, a niti njegovi zvjezdari. Naredio je, da ih pogube, a s njima i Daniela i njegove prijatelje. Daniel je molio Boga, da mu objasni sani uslišana mu je molba te je otišao pred kralja: "Tajnu koju istražuje kralj ne mogahu kralju otkriti mudraci, čarobnici, gataoci i zaklinjači; ali ima na nebu Bog koji objavljuje tajne i on je saopćio kralju [[Nabukodonosor II.|Nabukodonozoru]] ono što će biti na svršetku [[dan]]a (Dn 2,27-28)." Babilonsko kraljevstvo osvojit će drugo kraljevstvo ([[Ahemenidsko Carstvo|Perzija]]), a poslije će još doći i kraljevstva [[Grčka|Grčke]] i [[Rimski imperij|Rima]]. Također, "u vrijeme ovih kraljeva Bog Nebeski podići će kraljevstvo koje neće nikada propasti i neće prijeći na neki drugi narod (Dn 2,44)." Kralj je slavio Boga i nagradio Daniela. Postavio ga je za upravitelja pokrajina i na čelo babilonskih mudraca.
2. Viđenje treće godine Baltazarova kraljevanja, borba je [[ovca|ovna]] i [[koza|jarca]]. Ovan s dva [[rog]]a simbol je kraljeva Perzije i Medije, a jarac kralja Grčke. [[Perzija]] i [[Medija]] bit će moćne, ali će ih pokoriti [[Grčka]]. Četiri kraljevstva što će izići iz naroda grčkog kralja, ali neće imati njegovu moć. Potkraj njihova kraljevanja, ustat će jak kralj i suprostaviti se Bogu, oskvrnuti Svetište, ali će biti skršen (Dn 8,21-25).
 
3. U prvoj godini vladanja kralja Darija, Daniel je istraživao poruku, koju je Bog prenio preko proroka [[Jeremija|Jeremije]]. Molio se, činio pokoru i žalio zbog [[grijeh]]a izraelskog naroda. Ukazao mu se [[arkanđeo]] [[Sveti Gabrijel|Gabriel]] i protumačio mu proroštvo o sedamdeset godišnjih sedmica (tjedana) po [[kalendar]]u, koji su koristili Izraelci. To se dogodilo 445. g. pr. Krpne. Po proroštvu, za 49 godina treba biti obnovljen i sagrađen [[Jeruzalem]], unatoč unutarnjim i vanjskim poteškoćama. Nakon 434 godine, pojavit će se [[Isus|Mesija]]. A Njegova smrt i uzašašće na nebo, prorokovani su za oko 31. ili 32. godinu poslije Krista (po izračunu prema kalendaru, koji su koristili Izraelci) <ref>http://www.biblecentre.org/language/croatian/ar_bible_books.htm#30%20Prorok%20Daniel</ref>. Prorokovano je i današnje vrijeme prije uspostave Božjeg Kraljevstva.
 
4. "Treće godine [[Kir Veliki|Kira]], kralja perzijskog (Dn 10,1)", Daniel je imao viđenje o sukobu između kralja [[sjever]]a i kralja [[jug]]a ([[Egipat|Egipta]] Dn 11,8). Spominju se i knez Perzije i knez Grčke te arkanđeo [[Sveti Mihael|Mihael]]. Viđenje kulminira s arogantnim kraljem: "Kralj će raditi što god mu se prohtije, uznoseći i uzdižući sebe iznad svih bogova: protiv Boga nad bogovima govorit će hule i uspijevat će dok se gnjev ne navrši - jer ono što je određeno, to će se ispuniti (Dn 11,36)." Naviješteno je uskrnuće i nagrada, onima koji su bili pravedni, a izgubili su život: " Tada će se probuditi mnogi koji snivaju u prahu zemljinu; jedni za vječni život, drugi za sramotu, za vječnu gadost. Umnici će blistati kao sjajni nebeski svod, i koji su mnoge učili pravednosti, kao zvijezde navijeke, u svu vječnost (Dn 12,2-3)".
177.192

izmjene