Circus Maximus – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.5.2) (robot Dodaje: ko:키르쿠스 막시무스
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 2:
'''Circus Maximus''' je bila najveća građevina u drevnom [[Rim]]u, smještena u dolini između brežuljaka [[Palatin]]e i [[Aventin]]e. U njemu su održavane [[utrke dvokolica]], ali i [[gladijator]]ske borbe.
 
Circus Maximus je izgrađen u vrijeme vladavine petog [[Rimsko Kraljevstvo|rimskog kralja]] [[Lucije Tarkvinije Prisk|Tarkvinija I.]] i prvobitno je služio za održavanje takmičenja, igara i festivala. Na početku je imao drvene tribine. [[Gaj Julije Cezar]] ga je proširio negdje oko [[50. p. n. epne.]], kada je staza za utrke bile negdje oko 600 m duga i negdje oko 225 m široka, a [[Tit Flavije]] ga je zatvorio lukovima. [[Trajan]] je kasnije dogradio još 500 mjesta i proširio ložu [[imperator]]a kako bi bila vidljivija za gledatelje.
 
Najvažniji događaj koji su održavani u Cirkusu su utrke dvokolica. Na staze je moglo stati dvanaest dvokolica, a staze su bile odijeljene po dužini jedna od druge s dva egipatska [[obelisk]]a, zvanih ''spina''. Početak staze ili start se nazivao ''carceres'', a mjesto okretaja ''meta''. Dvokolice su vozile u suprotnom pravcu kazaljke na satu, u pravilu sedam puta. Najopasnije mjesto, ali i mjesto odluke utrke, je bio okretaj oko tih spina, jer su zavoji bili vrlo oštri. Zbog toga su vozači uprezali svojeg najboljeg konja na unutarnju stranu staze.