U2 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 14:
Grupa U2 je do danas prodala više od 120 miliona studijskih [[album]]a i više od 50 miliona kompilacija i snimaka živih nastupa, šest puta je imala neki od albuma na prvom mestu američkih top-lista a devet puta u [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Britaniji]]. Osvojili su 22 Gremi nagrade, najviše nakon [[Stivi Vonder|Stivija Vondera]].
 
U2 je jedna od najpopularnijih rok grupa svijeta još od osamdesetih {{tražičinjenica|date=12. se izvor2010.}}. Grupa je politički aktivna, posebno u sferi [[Ljudska prava|ljudskih prava]]. Aktivisti su projekta ''Make Poverty History'', a Bono je aktivista i organizacije "DATA" (''Debt, AIDS, Trade in Africa'' - Državni dug, sida i trgovina u Africi)
 
== Biografija ==
Red 36:
=== „Boy“ i „October“ (1980 – 1981) ===
 
U martu 1980. potpisali su ugovor sa ''Island Records''-om (Ajland rekords). U oktobru su objavili prvi album ''Boy'' koji je oduševio kritičare i smatra se jednim od najboljih debija u rok istoriji {{tražičinjenica|date=12. se izvor2010.}}.
Grupa je po prvi put svirala van Irske i Velike Britanije tokom turneje koja je uslijedila po objavljivanju albuma ''Boy''.
 
[[October]], njihov drugi album, objavljen je [[1981]]. godine. Za ovaj album su karakteristični religiozni tekstovi. Bono, Edž i Lari su predani [[hrišćani]] i to se vidi kroz njihove tekstove. Njih trojica su pristupili religijskoj grupi iz Dablina zvanoj Šalom (''Shalom'' - na [[Hebrejski jezik|hebrejskom]] "mir"). Ovo ih je navelo da preispitaju odnos između hrišćanske vjere i rokenrol života. Razmišljali su i da napuste muziku. Međutim, ubrzo su počeli rad na drugom albumu. Iako je Biblija Bonou uvijek bila izvor inspiracije, [[October]] je jedini U2-ov prohrišćanski album. Ovo je i njihov najveći neuspjeh – album sa najnižom prodajom i najslabijim kritikama {{tražičinjenica|date=12. se izvor2010.}}. Njihov drugi album je ujedno i jedini album koji nema ni jednu pjesmu na njihovim The Best Of kompilacijama.
 
=== „War“ (1983) ===
 
Godine 1983. izdaju treći album pos naslovom „War“. Ovaj album predstavlja prekretnicu u stilu i početak građenja jedinstvenog „U2“ stila koji će ovu grupu svrstati među najuticajnije rok grupe svih vremena {{tražičinjenica|date=12. se izvor2010.}}.
 
{{Sound sample box align right|Poslušajte pjesmu:}}
Red 54:
Pjesma ''Sunday Bloody Sunday'' govori o ratu u [[Sjeverna Irska|Sjevernoj Irskoj]]. Pjesma počinje izražavanjem bijesa zbog [[Krvava nedelja (1972.)|„Krvave nedelje“]] ({{jez-en|Bloody Sunday}}). Ovaj incident se dogodio tokom demonstracija [[1972]]. kada su specijalne jedinice britanske policije otvorile vatru na demonstrante i ubile 14, a ranile 13 lica. Prisutni demonstranti i novinari tvrde da su žrtve bile nenaoružane.
 
Kada su neki tekst ove pjesme protumačili kao poziv [[Irska republikanska armija|Irskoj republikanskoj armiji]] (IRA) na borbu protiv britanske vlasti, Bono je odgovorio riječima koje se svrstavaju za najčuvenije ikad izgovorene na koncertu {{tražičinjenica|date=12. se izvor2010.}} i koje su zabilježene na koncertnom albumu [[Under a Blood Red Sky]] ''This song is not a rebel song. This song is Sunday Bloody Sunday'' (Ovo nije pobunjenička pjesma. Ovo je „prokleta (krvava) nedelja“).
 
Izvođenje ove iste pjesme 9. novembra 1987. zabilježeno je na „U2 - [[Rattle and Hum]]“ (kombinovanom koncertno-studijskom albumu), desilo se jedan dan nakon bombaškog napada IRA-e u „County Fermanagh“ (Sjeverna Irska) kada je poginulo 11 osoba. Tokom izvođenja ove pjesme Bono je viknuo: ''Fuck the 'revolution'' („Jebala vas revolucija“). Bono je ovim jasno pokazao da se suprotstavlja irskim ekstremistima i uopšte nasilju i onima koji ga podržavaju.
 
Njihova pjesma „New Year's Day“, koja svakako spada u njihove najbolje {{tražičinjenica|date=12. se izvor2010.}}, bila je njihov prvi međunarodni hit i proslavila je grupu i van prostora Irske i Britanije. Ovome je dosta doprinelo što je „MTV“ često puštao spot sa ovom pjesmom i time je predstavio široj publici. Tokom „War Tour“ turneje U2 je po prvi put imao rasprodate koncerte po Evropi i SAD.
 
Tokom ove turneje su snimili disk sa koncertnim nastupima pod nazivom ''Under a Blood Red Sky''
Red 70:
Najpopularnija pjesma sa ovog albuma, "Pride (In the Name of Love)", je pjesma o borcu za ljudska prava [[Martin Luter King|Martinu Luteru Kingu]]. Jedna od najpopularnijih pjesama grupe [[traži se izvor]], kao i najveće iznenađenje ovog albuma, je šestominutna pjesma Bad. Pjesma govori o zavisnosti od [[heroin]]a. Ovaj problem je bio posebno izražen u Dablinu sredinom 80-ih.
 
Tokom turneja na kojoj je promovisan novi album, grupa je po prvi put svirala seriju velikih koncerata u zatvorenom prostoru. Grupa je nastupila i na [[Live Aid]] koncertu za pomoć [[Etiopija|Etiopiji]] nakon veliki epidemije [[kuga|kuge]] u julu 1985. Ovaj nastup je gledalo više od milijardu ljudi širom planete. Nije se očekivalo da će nastup U2 privući najviše pažnje, a glavni događaj cijelog koncerta je bio 13-to minutno izvođenje pjesme Bad tokom kojeg je Bono sišao sa bine i plesao sa publikom. Međutim, ovoliko trajanje pjesme nije bilo predviđeno budući da je grupa planirala da nastup završi pjesmom Pride. Bonov ispad razljutio je ostale članove grupe koji su zatražili od Bona da napusti grupu. Lari Malen je kasnije rekao da su njih trojica čak razmišljali da napuste binu dok je Bono bio u publici. Bono je odlučio da uzme odmor od nekoliko sedmica tokom kojeg će razmisliti o tome. Mediji i kritičari su ovaj nastup proglasili najboljim na Live Aid-u, Bono je ostao u grupi, a danas se ovaj koncert svrstava u legende rok koncerata i primjer Bonovog neobičnog i bliskog odnosa sa publikom {{tražičinjenica|date=12. se izvor2010.}}.
 
Muzički časopis „Rolling Stone“ je 1985. rekao da je „za novu generaciju ljubitelja rok muzike U2 najvažnija grupa, a možda i jedina važna“.
Red 76:
=== „The Joshua Tree“ (1987) ===
 
Devetog marta 1997. godine izlazi peti album grupe. Većina obožavalaca ovaj album smatra njihovim najboljim {{tražičinjenica|date=12. se izvor2010.}}. „The Joshua Tree“ se prodao u 15 miliona primjeraka širom svijeta. Na ovom albumu se nalazi i pjesma „With Or Without You“ koja je jedan od njihovim najvećih uspjeha i mnogi je smatraju najljepšom pjesmom svih vremena {{traži se izvor.}} Na albumu su i „Bullet The Blue Sky“, „Where The Streets Have No Name“ i „I Still Haven't Found What I'm Looking For“.
 
Iste godine počinje i jedna od njihovih najslavnijih turneja {{tražičinjenica|date=12. se izvor2010.}} u kojoj će održati čak 110 koncerata širom svijeta.
 
== Diskografija ==