Berenikina kosa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 97:
Tijekom 16. stoljeća, pojavilo se nekoliko karata neba koje su ovaj dio neba prikazivale kao zasebno zviježđe. [[Tycho Brahe]], kome se najčešće pripisuju zasluge za uvođenje ovog zviježđa, naveo je 1602. u svojem zvjezdanom katalogu Berenikinu Kosi kao zasebno zviježđe. [[Johann Bayer]], u [[Uranometria| Uranometriji]] [[1603]]. godine, također crta Berenikinu Kosu kao zasebno zviježđe.
 
Iako se zviježđe u atlasima pojavilo relativno kasno, ono nosi ime iz legende. Kraljica [[Berenika II. od Egipta]] je bila žena [[Ptolomej III. od Egipta| Ptolomeja III. od Egipta]] ([[246. pr. Krpne.]] - [[221. pr. Krpne.]], kralja pod kojim je [[Aleksandrija]] postala važno kulturno središte.Oko [[243. pr. Krpne.]], kralj je krenuo na opasan pohod protiv [[Sirijci|Sirijaca]], koji su ubili njegovu sestru. Berenika se zaklela božici [[Afrodita|Afroditi]] da će žrtvovati svoju nadaleko poznatu dugu kosu, na koju je bila jako ponosna, ako se njen muž sigurno vrati kući. Ptolomej III. se vratio, pa je Berenika odrezala svoju kosu i položila je na Afroditin oltar.
 
Do slijedećeg jutra, kosa je nestala. Da bi udovoljio bijesnom kralju i kraljici (i spasio živote svećenika u hramu), dvorski astronom, Conon, objavio je da je kosa toliko oduševila božicu da ju je ova postavila na nebo.