Athapaskan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 1:
[[ImageDatoteka:Na-Dene langs.png|thumb|Rasprostranjenost jezično-etničke obitelji na tlu Sjeverne Amerike.]] '''Athapaskan''' (Atabaski, Atapaski; AmerEngl.: Athapaska, Athapasca, Athabasca, Athabaska, Déné, Tinné, Tinneh).- Etnički i lingvistički naziv plemenima i [[jezici|jezicima]] sjevernoameričkih Indijanaca raširenih na 3 lokacije na zapadu sjevernoameričkog kopna, koja čini najveću granu Velike porodice [[Na-Déné]]. Plemena koja se služe ovim jezicima nastanjuju velika područja sjeverne i zapadne [[Kanada|Kanade]], zapadnog [[SAD]]-a i [[Aljaska|Aljaske]], to su:
*''Sjeverni Atapaski'' (Northern Athapaskans). Ova plemena imaju kulturu sub-arktičkih lovaca i ribara, bila je prilično jednolična. Simboli kulture su im [[krplje]], [[kanu]], '[[toboggan]]' (vrsta primitivnih saonica koje vuku psi), lov na [[karibu]]-a, [[irvas]]-a i [[ribolov]]. [[Agrikultura]] je ovdje potpuno odsutna. -Jezici ovih plemena srodni su jezicima Pacifičkih (Središnjih) i Južnih (apačkih) Atapaska. U plemenskim imenima česti su sufiksi –tine, -dine, -tunne. Tako [[Navaho]] Indijanci iz [[Arizona|Arizone]] sebe nazivaju Dine (u značenju 'ljudi'), istovremeno [[Dogrib]] Indijanci iz Kanade domorodački se zovu Tlingchadinne.
*Druga skupina zvana Središnja ili Pacifička (Pacific ili Central Athapaskans) na svom putu iz Kanade prema jugu zaustavili su se svojevremeno u priobalju Washingtona, južnog Oregona i sjeverozapadne [[Kalifornija|Kalifornije]]. Njihova kultura pripada području Kalifornije i Sjeverozapadne obale. Gradnja drvenih kuća sa okruglim otvorom koji služi za ulaz i izlaz, 'žetva' žira, parne kupelji, 'skalp' djetlića, koji ima vrijednost novca i ribolov (losos), tipični su ovim Indijancima. Karakteristično im je i što su oduvijek bili malobrojni, ali i izdijeljeni na brojne manje segmente, 'tribelete' ili bande. -Plemenima u Pacifičkim predjelima Sjedinjenih Država, osobito u Oregonu i Kaliforniji imena završavaju na -Tunne (pa imamo [[Tututunne]], [[Naltunnetunne]], Khwaishtunnetunne, etc.). Svi ovi nastavci na plemenskim imenima označavaju riječ '[[ljudi]]' i dokazuju kako su Atapaski plemena koja vuku zajedničko porijeklo, i koja su dok se nisu rastepli po ogromnom području zapadne Sjeverne Amerike nekada živjeli zajedno. Jezici Kutchin i Navaho Indijanaca, razlikuju se tek nešto više nego njemački od engleskog.
Red 36:
{{Athabaskanski narodi i jezici}}
 
[[CategoryKategorija:Na-Déné jezici]]
[[CategoryKategorija:Athapaskan| ]]
[[CategoryKategorija:Na-Déné]]
[[CategoryKategorija:Jezici po abecedi]]
 
<!-- interwiki -->