Konzulat (Francuska) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Infobox Legislatura | ime = Konzulat | izvorno_ime = Consulat | izvorni_jezik = | transkripcija = | legislatura = Izvršna vlast Prva Fra...
(nema razlike)

Verzija na datum 5 septembar 2014 u 15:13

Šablon:Infobox Legislatura Konzulat je bio nositelj izvršne vlasti u Prvoj Republici od pada Direktorija u puču 18. Brumairea 1799. godine pa sve do proglašenja Napoleona carem 1804. godine. Kao opći pojam, Konzulat označava period francuske historije od 1799. do 1804. godine.

Tokom petogodišnjeg perioda, Napoleon Bonaparte se, kao prvi od tri konzula, etablirao kao neupitni vođa konzervativnije, autoritarnije i centraliziranije republikanske vlasti u Francuskoj, iako se formalno nije proglasio državnim poglavarom. Konzulat je konačno dokinuo građanske nemire koji su se pojavili kao posljedica Francuske revolucije tako da se godina formiranja Konzulata ujedno smatra i posljednjom godinom Francuske revolucije.

Na kraju se pokazalo kako je Konzulat samo služio kao paravan Napoleonu da se domogne vrhovne vlasti, što je i formalno učinio 18. svibnja 1804. godine, kada ga je Senat proglasio carem. Na taj je način ukinuta Prva Republika, a uspostavljeno Prvo Carstvo.