Lao Tzu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Mijenja: br:Lao Zi
dodatak sa srpske Wikipedije
Red 1:
'''Lao Tzu''', '''Lao Tse''' ili '''Lao Zi''' je kineski filozof za koga nije sasvim sigurno da li je historijska ili mitska ličnost. Prema predaji je živio u 6. vijeku p.n.e. dok veliki broj modernih naučnika misli da je živio u 4. vijeku p.n.e. Pripisuje mu se [[Tao Te Ching]], knjiga koja predstavlja najvažniji tekst [[taoizam|taoizma]].
* [http://www.tao-te-king.org 老子 Lǎozĭ 道德經 Dàodéjīng Chinese+English+German]
 
==Ime==
{{biog-stub}}
 
Smatra se da je Lao C’-ovo prezime bilo Li (李, ''[[pin-jin]]:'' Lǐ), lično ime Er (耳, ''pin-jin:'' Ěr, bukv. ''uvo''), a nadimak Bo Jang (伯阳, ''pin-jin:'' Bó Yáng). Njegovo posthumno ime bilo je Dan (聃, ''pin-jin:'' Dān).
[[Kategorija:Filozofi]]
 
Ime Lao C’ je počasna titula: Lao (老, ''pin-jin:'' Lǎo) znači ''stari'', a [[kinesko pismo|karakter]] C’ (子, ''pin-jin:'' zǐ) se dodavao u znak poštovanja uz prezime (ili celo ime i prezime) cenjenih filozofa (npr. [[Konfučije|Kung C’]], [[Mencije|Meng C’]], [[Džuang C’]], [[Gung-sun Lung C’]] i dr.) tako da se titula Lao C’ može okvirno prevesti kao ''stari učitelj''.
 
Lao C’ je poznat i pod sledećim imenima:
* Stari Dan (老聃)
* Stari plemeniti gospodin (老君, ''pin-jin:'' Lǎo Jūn)
** Stari plemeniti gospodin Li (李老君, ''pin-jin:'' Lǐ Lǎo Jūn)
* Krajnja uzvišenost ili Preuzvišeni plemeniti gospodin (太上老君, ''pin-jin:'' Tàishàng Lǎo Jūn)
Pod poslednjim je imenom prihvaćen kao najviše [[daoizam|daoističko]] božanstvo sa nebesa Uzvišene čistote.
 
== Knjiga Puta i Vrline ==
{{Glavni članak|Tao Te đing|Taoizam}}
 
''Knjiga o Putu i Vrlini'' ili ''Dao D’ đing'' (道德经, ''pin-jin:'' Dào Dé jīng) je delo čije se autorstvo pripisuje Lao C’-u. Ona se takođe naziva i samo ''Lao C’''. Ova se knjiga smatra prvim i najvažnijim delom [[daoizam|daoizma]], mada ima i onih naučnika koji smatraju da je daoizam nastao tek sa knjigom [[Džuang C’]].
 
Osnovni princip daoizma je nadrazumski, kvalitativno i kvantitativno neopisivi i neobuhvativi Put – '''Dao''' ili '''Tao''' (道, ''pin-jin'': Dào). On nema ni ime (Put je samo termin koji smo prinuđeni da koristimo da bismo o njemu uopšte govorili), a iz njega nastaju sve stvari koje imaju ime.
 
<blockquote>
道可道,非常道。名可名,非常名。
无名天地之始,有名万物之母。</br>
''Put kojim se može putovati, nije večni put,''
''Ime koje se može imenovati, nije večno ime.''
''Bezimeno, izvor je Neba i Zemlje,''
''Imenovano, majka je sviju stvari.''
</blockquote>
 
Put je nepromenljiv, i predstavlja suštinske zakone i temelje kosmosa (u grčko-evropskoj filozofskoj tradiciji odgovara mu je [[Heraklit]]ov ''[[logos]]''). Onaj ko spozna zakone kosmosa, prosvetljen je. Ko spozna zakone kosmosa i dela u skladu sa njima, kaže se da upražnjava prosvetljenje.
 
Najvažniji od zakona kosmosa da se sva ekstremna svojstva u jednom trenutku pretvore u svoju suprotnost, i da bi se postigao neki cilj, treba prvo krenuti od njegove suprotnosti.
 
Sve stvari nastaju od Puta i od njega „dobijaju” svoju suštinu – svoju Vrlinu, odnosno '''D’''' ili '''De/Te''' (德, ''pin-jin'': Dé), koja ih čini onim što jesu. Prirodno, spontano delanje je sleđenje svoje Vrline bez napora. Takvo se delanje naziva ''nedelanjem'' ili ''nepreterivanjem u delanju'' (无为, ''pin-jin'': Wúwéi, vu-vei). Čovek stoga treba da svoje delanje ograniči na nužno i prirodno, i da mu jednostavnost bude rukovodeće načelo u životu. Sva zla na svetu ne potiču iz toga što je premalo učinjeno, već zbog toga što je već učinjeno previše.
 
==Lao C’ i Konfučije==
 
[[Slika:Confucius Laozi Buddha.jpg|mini|180p|desno|''Lao C’ i Konfučije'']]
U [[S’-ma Ćijen]]ovim [[Istorijski zapisi|Istorijskim zapisima]] opisan je i susret Lao C’-a i [[Konfučije|Konfučija]].
 
Dok je Lao C’ radio kao arhivar u Carskoj biblioteci, Konfučije se sreo sa njim, i razgovarali su o ritualima i obožavanju predaka. (''v. [[Konfučijanizam]]'') Lao C’ je rekao Konfučiju: „Kosti ljudi o kojima govoriš odavno su pretvorene u prah, i samo njihove reči ostaju. Ako vreme za čoveka pogodno, biće uspešan; ako nije, neće biti. Uspešan trgovac sakriva svoje bogatstvo [od drugih], a karakteran i plemenit čovek će se praviti bezumnim. Stoga, trebalo bi da se odrekneš svog ponosa, svojih želja, taštine i preteranih htenja. Oni su za tebe beskorisni.”
 
Posle njihovog susreta, Konfučije je učenicima rekao: „Znam kako ptice lete, kako ribe plivaju i kako životinje trče. Ali ono što trči može biti uhvaćeno u zamku, ono što pliva može biti uhvaćeno na udicu, a ono što leti može biti oboreno strelom. A ko zna kako zmajevi jašu na vetrovima i uzdižu se kroz oblake do nebesa? Danas sam sreo Lao C’-a i mogu ga uporediti samo sa zmajem.”
 
== Spoljašnje veze ==
* [http://www.tao-te-king.org/index.html 老子 Lǎozĭ 道德經 Dàodéjīng Chinese+English+German (Dr. Hilmar KLAUS)]
*[http://www.sanmayce.com/ Lao Dzъ Dao De Džing: A paragon ebook], LAO ZI most-comprehensive ebook for FREE in PDF & HTM format, contains 50 translations in 6 different layouts, by Sanmayce.
{{Commonscat|Laozi}}
 
[[Kategorija:Kineski filozofi]]
[[Kategorija:FilozofiKinezi]]
[[Kategorija:Nestali ljudi]]
 
[[an:Lao Tse]]