Razlike između izmjena na stranici "Pompej"

Dodano 8 bajtova ,  prije 9 godina
m/м
r2.5.2) (robot Mijenja: an:Gneu Pompeyo Magno; kozmetičke promjene
m/м (bris. nepotrebne kat.)
m/м (r2.5.2) (robot Mijenja: an:Gneu Pompeyo Magno; kozmetičke promjene)
'''Gnej Pompej Veliki''' ([[Latinski jezik|latinski]]: ''Gnaeus Pompeius Magnus''; [[29. septembar]] [[106 p.n.e.]] Picenum - [[29. septembar]] [[48 p.n.e.]] [[Egipat]]), rimski vojskovođa i političar.
 
== Mladost ==
Pompej je bio sin [[Gnej Pompej Strabo|Gneja Pompeja Straba]], vrlo bogatog i utjecajnog političara.Mladi Pompej je odrastao uz svog oca i pratio ga u vojnim pohodima.Strabo je u ratu između [[Kornelije Sula|Lucija Kornelija Sule]] i [[Gnej Marije|Gnej Marija]] bio na Marijevoj strani.Kada mu je otac umro, mladi Pompej je naslijedio njegovo bogatstvo, politički utjecaj i značajnu vojnu silu.
 
[[70 p.n.e.]] Pompej je, zajedno sa Krasom, po prvi put izabran za konzula.
 
== Gusari te Mitridat ==
 
[[67 p.n.e.]] Pompej je od senata dobio [[diktator]]ske ovlasti da uništi [[gusari|gusare]] u [[Mediteran]]u.U senatu su isprva i konzervativna frakcija i optimati bili protiv da Pompej preuzme zapovjedništvo.Ali kada je plebejski [[tribun]] prijedlog dao na glasovanje, prihvaćen je velikom većinom.Ovaj zadatak Pompej je uspješno završio za samo nekoliko mjeseci.
[[29. rujna]] [[61 p.n.e.]], na svoj 45. rođendan, Pompej je u Rimu proslavio svoj treći trijumf. Bio je to nezaboravan događaj. Dva puna dana uzmjenjivale su se ogromne parade i povorke zarobljenika, vojske, zabavljača i [[gladijator]]a koji su demonstrirali prikaze bitaka.Da bi upečatljivo završio [[festival]] i slavlje, Pompej je organizirao veliki banket i [[donacija|donirao]] novac rimskom narodu.Time je još više povećao svoju popularnost.
 
== Prvi [[trijumvirat]] ==
 
Nakon serije vojnih pohoda i stalnog ratovanja, Pompej je prešao na [[politika|politiku]].Raspustio je svoje [[legija|legije]] i krenuo u političku karijeru.U senatu su mu se i dalje suprotstavljali konzervativci.Saveznik mu je bio Kras, sa kim je prije dijelio mjesto konzula.U isto vrijeme [[Julije Cezar|Gaj Julije Cezar]] se također natjecao za funkciju konzula.Pompej je sa Cezarom i Krasom [[59 p.n.e.]] sklopio prvi [[trijumvirat]].Pompej i Kras su svojim vezama pomogli Cezaru pri izboru za konzula, a ovaj im je uzvratio brineći se za njihove osobne interese.
Iako je Pompej bio imenovan guvernerom Hispanije, ostao je u Rimu gdje se brinio za upravu grada.[[56 p.n.e.]] trijumvirski ugovor između Pompeja,Cezara i Krasa je obnovljen.[[55 p.n.e.]] Pompej i Kras su imenovani za konzile na a Cezar za [[prokonzul]]a, svi na rok od pet godina.[[54 p.n.e.]] Julija je umrla u toku porođaja.Kras je poginuo u ratu sa [[Parti]]ma u [[bitka kod Carrhae|bitci kod Carrhae]], [[53 p.n.e.]].Krasova smrt je poremetila ravnotežu moći.U međuvremenu Cezar je širio svoj utjecaj brojnim pobjedama u [[Galski rat|Galskom ratu]].
 
== Građanski rat ==
 
Nakon prekida trijumvirskog ugovora, Pompej je oženio [[Kornelija Metel|Korneliju Metel]], kćer [[Scipio Metel|Scipia Metela]].Zajedno sa Scipiom, Pompej postaje konzul po treći put.Koristeći svoje ovlasti kao konzul, Pompej je donio mnoge [[zakon]]e u vezi [[sudstvo|sudstva]] i vojske.Brojni zakoni su išli u smjeru protiv Cezara.Pompej je osobno zatražio zabranu produživanja funkcije prokonzula Cezaru u odsustvu, već se trebao vratiti u Rim,a najprije raspustiti vojsku.Cezar je [[49 p.n.e.]] prešao sa jednom legijom rijeku [[Rubikon]] i time započinje građanski rat između Pompeja i Cezara.
[[Kategorija:Antički Rim]]
 
[[an:CneuGneu Pompeyo Magno]]
[[ar:بومبيوس الكبير]]
[[az:Qney Pompey]]
108.457

izmjena