Razlike između izmjena na stranici "Alkibijad"

Obrisana 4 bajta ,  prije 10 godina
m
r2.5.2) (robot Mijenja: ar:ألكيبيادس; kozmetičke promjene
m (Bot: Menjam datoteku/fajl Alcibiade.jpg sa Alcibiades.jpg.)
m (r2.5.2) (robot Mijenja: ar:ألكيبيادس; kozmetičke promjene)
'''Alkibijad''' je rođen oko [[450. pne.]] u [[Atina|Atini]]; umro je [[404. pne.]] u Melisi (Melissa), [[mala Azija]] današnja [[Anatolija]] u zapadnoj [[Turska|Turskoj]].
 
Alkibijad je bio atinski državnik i vojskovođa, koji je kroz njegov oportunizam i željom za vlašću doprineo do atinskog poraza u peloponeskom ratu, koji je trajao od ([[431. pne.]] pa do [[404. pne.]]) Alkibijad potiče iz jedne velike Atinske otmene familije, sa majčine strane bio je jedan [[Alkmeonid]]e (jedna stara aristokratska familija u Atini).
 
Nakon smrti njegovog oca [[447. pne.]] rastao je Alkibijad u kući kod njegovog strica [[Perikle]]a, (koji je takođe bio državnik), gde je ponekad bio podučavan od strane [[Sokrat]]a. Nakon smrti Kleona probio se Alkibijad u sam vrh radikalnih [[demokrata]], i vodio je jednu politiku koja je imala cilj da izolira Spartu.
Njegov politički protivnik bio je [[Nikija]], koji je nakon smrti Periklea preuzeo vođstvo desničarskih demokrata i u [[Peloponeski rat|Peloponeskom ratu]] se trudio da uspostavi mir između Atine i [[Sparta|Sparte]], pri čemu je doprineo da se usvoji po njemu nazvani ugovor «Nikijski Mir». Alkibijadu je takođe uspelo da nagovori Atinjane da odustanu od tog ugovora.
 
[[415. pne.]] kreće Alkibijad u takozvanu «Sicilijansku Ekspediciju» protiv [[Sirakuz]]a, ta [[Sicilijanska ekspedicija]] završila se sa porazom Atinske vojske, što dovodi do preokreta u Peloponeskom ratu, u korist Sparte. Nakon jednog zločina nad kipom [[bog]]a [[Hermes]]a koji se verovatno lažno pripisuje Alkibijadu, morao je da pobegne za Spartu.
 
Spartancima izdaje ratni plan Atinjana i potpomaže u stvaranju alijanse između Sparte i Sirakuza, koji su pobedili Atinu.
{{Link FA|es}}
 
[[ar:آلسيبايديزألكيبيادس]]
[[bg:Алкивиад]]
[[br:Alkibiades]]
108.687

izmjena