Supruga – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Bliski odnosi}} '''Supruga''' ili '''žena''' je izraz za ženskog bračnog druga odnosno članicu bračne zajednice. Žena se u pravilu nalazi u braku za [[muškarac|mu...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{Bliski odnosi}}
 
'''Supruga''' ili '''žena''' je izraz za [[žena|ženskog]] bračnog druga odnosno članicu bračne zajednice. Žena se u pravilu nalazi u braku zasa [[muškarac|muškarcamuškarcem]], iako u državama koje priznaju [[istospolni brak]] njen bračni drug može biti i žena. Žena u pravilu ima samog jednog muža (u [[monogamija|monogamskim]] brakovima), odnosno dijeli muža sa više žena u [[poliginija|poliginističkim]] brakovima; najrjeđi je slučaj da je udana za više muževa, što se naziva [[poliandrija|poliandrijskim]] brakom.
 
Osim bračne veze, žena može biti i u kvazi-bračnom odnosu koji ima određene odlike braka, ali je njen status u odnosu na "normalne" ili "redovne" supruge podređen. Taj se odnos obično naziva [[konkubinat]] ili priležništvo.
 
Iako položaj žena u odnosu na muža, odnosno njena prava i obaveze, varira s obzirom na različite kulture i historijske epohe, sve do modernog doba i pokreta za ravnopravnost spolova, je u formalnom smislu bio inferioran. Od žena se u tradicionalnim društvima očekuje da se brinu o odgajanju potomstva i održavanju domaćinstva.
 
==Reference==
 
<!--Categories-->
[[Category:Porodica]]
[[Category:Brak]]
 
<!--Other languages-->
[[kn:ಪತ್ನಿ]]
[[ar:زوجة]]
[[arc:ܒܪܬ ܙܘܓܐ (ܒܝܬܝܘܬܐ)]]
[[be-x-old:Жонка]]
[[br:Gwreg]]
[[cv:Арăм]]
[[cy:Gwraig]]
[[da:Hustru]]
[[en:Wife]]
[[id:Istri]]
[[is:Eiginkona]]
[[lt:Žmona]]
[[new:कला, परिवार]]
[[no:Hustru]]
[[nn:Hustru]]
[[ru:Жена]]
[[simple:Wife]]
[[sl:Žena]]
[[ta:மனைவி]]
[[te:భార్య]]
[[uk:Дружина (жінка)]]
[[vi:Vợ]]
[[war:Esposa]]
[[yi:ווייב]]
[[zh-yue:老婆]]
[[zh:妻子]]