Guetar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-<ref> +<ref>)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-</ref> +</ref>)
 
Red 2:
'''Guetar''' (Guetare, Güetar, Huetar, Wétar), indijanski narod jezične porodice [[Talamancan]] (Swanton), ili iz grupe [[Rama Indijanci|Rama]], kako ih danas klasificiraju, te srodni plemu [[Guatuso]] ili Maleku. Naseljeni su u [[Srednja Amerika|Srednjoj Americi]] u središnjim predjelima [[Kostarika|Kostarike]], danas na rezervatima Quitirrisí i Zapatón.
 
Svoje ime dobili su po poglavici Huetar čije je pleme živjelo sjeverno i istočno od Punta de Herradura, a postojale su jš 4 druge poglavice koji su kontrolirali ostalim skupinama, to su bili Garabito, Guarco, Pacaca i Asseri što bi upućivalo na nekad snažnu političku međuplemensku oraganizaciju prije Osvajanja (Konkviste)<ref>[http://www.biodiversitylibrary.org/item/88643#page/82/mode/1up Handbook of So. Amer. Indians]&lt;</ref&gt;>. Peralta ([[1895]].) navodi da su im pripadala &quot;provincije&quot; i plemena: [[Abra]], [[Accerri]], [[Catapa]], [[Cooc]], [[Garabito]], [[Guarco]], [[Pacaca]], [[Tayopan]], [[Tice]] i [[Turriarba]], među kojima je poznato da su Indijanci [[Tice]] i [[Catapa]] pripadnici porodice Rama, kako i Swanton navodi u svojem popisu plemena [[Meksiko|Meksika]] i Srednje Amerike<ref>[http://www.hiddenhistory.com/page3/swsts/mexico-1.htm Swanton, Mexico]&lt;</ref&gt;>.
 
Plemena Guetar, [[Voto]] i [[Suerre]] u podlegla su u osvajanjima prilično rano, a danas su se od ova tri plemena jedini Guetari očuvali..