Zimrilim – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kombe (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Kombe (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Bio je sin i nasljednik [[Iakhdunlim]]a, ali je bio prisiljen pobjeći u [[Yamkhad]] nakon što su m oca ubile sluge u dvorskom puču. Grad je okupirao [[Shamshi-Adad I]], kralj [[Assur]]a, koji je na prijestio postavio svog sina [[Yasmah-Adad]]a. Ubrzo nakon smrti [[Shamshi-Adad I|Shamshi-Adada I]], Zimrilim se vratio i izgnanstva te svrgnuo Yasmah-Adada uz pomoć [[Yarimlim]]a, kralja Yamkhada.
 
Zimrilim je vladao Marijem oko dvadeset godina, te vodio niz pohoda s ciljem da uspostavi dominaciju u dolinama [[Eufrat]]a i [[Rijeka Khabur]]a. Proširio je gradsku palačupalatu, učinivši je možda najvećom u tadašnjem svijetu, te predmetom zavisti svih drugih jraljevakraljeva.
 
Također je sudjelovao u zbivanjima na širem području, te je jednom (možda oko 1764. pne.) bio saveznik [[Hammurabi]]ja u njegovim ratovima protiv [[Eshnunna|Eshnunne]].
 
ZimrilinovZimrilimov osobnilični život je poznat na osnovu pločica očuvanih u državnom arhivu Marija. Oženio je [[Shibtu]], princezu [[Yakhmad]]a, te imao najmanje osam kćeri s nekoliko žena. Neke od njih je dao udati za poglavare lokalnih gradova, a dvije su postale svećenicesveštenice. Korespondencija kralja i njegovih kčeri pokazuje da je Zimrilim cijenio njihove upravne sposobnosti, a kći [[Kiru]] je imenovao gradonačelnicom obližnjeg grada. Pretpostavlja se da se radilo o gradu imena Yarim-i-Adad, no klinasti zapisi su oštećeni i ne daju nedvosmislene podatke.
 
Godine 1757. pne. [[Hammurabi]] je osvojio i opustošio Mari (iako neki drže da se grad predao bez borbe). U tom trenutku Zimrilim nestaje iz istoriskih zapisa, te se pretpostavlja da je ubijen.