Tony Blair – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
Xqbot (razgovor | doprinos)
m [r2.5.2] robot Dodaje: hy:Թոնի Բլեեր; kozmetičke promjene
Red 1:
[[ImageDatoteka:Tony Blair.jpg|thumb|180px|Premijer [[Velika Britanija|Velike Britanije]], Tony Blair]]
 
'''Tony Blair''' rođen je kao ''Anthony Charles Lynton Blair'' [[6.5.]]a[[1953]]. godine u [[Edinburg]]u, [[Škotska|škotskoj]] prestonici. No, veći deo detinstva proveo je u [[Durham]]u, industrijskom središtu na severu Engleske. Njegov otac [[Leo Blair]], advokata i jedno vreme predsednika ''Durham Conservative Associtaion''-a, udarila je kap za vreme predizborne kampanje za britanski parlament 1963. godine. Onespobljenost bolešću i postupan oporavak delovaće na život njegovog srednjeg sina Tonyja koji će britansku [[Laburistička stranka (UK)|Laburističku stranku]] preoblikovati iznutra i [[1997]]. godine postati prvi laburistički premijer nakon što je 1979. godine [[Margaret Tačer]] dovela na vlast [[Konzervativna stranka (UK)|Konzervativnu stranku]].
 
Blair je pohađao prestižni edinburški Fettes College ([[1966]]. - [[1971]].) pre nego se upisao na studije prava na Koledž Svetog Džona (''St. John's College'') pri [[Oxsford|oxfordskom]] univerzitetu 1972. godine. Za vreme studija pokazao je intezivan interes za glumu i muziku, bio je pevač rok grupe “Ugly Rumours”, istovremeno razvijao je svoj interes za nacionalnu politiku. Nakon što je diplomirao [[1975]]. godine, Blair je stažirao pravo kod Aleksandra Irvina, inače istaknutog člana Laburističke stranke. Godinu dana kasnije postaće član advokatske komore i zahvaljujući tome dobiće stalno zaposlenje u advokatskom uredu Aleksandera Irvina. Tony Blair oženio se [[1980]]. godine s Cheire Booth, takođe advokaticom, koju je upoznao za vreme stažiranja.
Red 9:
Blair je kreirao novi politički smer stranke koji se odmakao od levičarskih ideologija i socijalističkog fokusa koji su karakterizovali stranku kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih. Godine 1988. izabran je u laburističku vladu u senci unutar koje je bio zadužen za sektor energetike i zapošljavanja. Četiri godine kasnije ([[1992]].) na čelo Laburističke stranke dolazi novi lider John Smith koji Blaira gura na mesto predsednika laburističke vlade u senci. Na novoj dužnosti zastupa čvrsto stajalište prema kriminalu kojim izaziva vladu konzervativaca, a koju je sada predvodio [[John Major]].
 
== Izabran na mesto predsednika Laburističke stranke ==
 
Dve godine kasnije ([[1994]].) John Smith neočekivano umire, a u junu iste godine Blair je nakon unutarstranačke kampanje izabran na mesto predsednika Laburističke stranke. U to doba to nije bila baš najzahvalnija stranačka dužnost jer je osećao veliki pritisak na da osigura pobedu stranke na nacionalnoj osnovi nakon što je stranka izgubila četvrte izbore za redom. Kako bi poboljšao izborne rezultate laburista Blair je restrukturirao stranačku strategiju i njenu političku platformu, menjajući mnoge tradicionalne stranačke ciljeve, a kako bi stranku što više približio što većem broju birača. U temelje stranke ugradio je zalaganje za slobodno tržište i privrednu reformu ističući slogan „Novi laburisti, nova Britanija“. Istovremeno napustio je koncept društvenog vlasništva za koje se stranka sve do tada zalagala gurajući stranku sve bliže političkom centru. Zbog Blairovog davanja novog smera stranci kritičari su ga nazivali Tony Blur i Tory Blair istovremeno optužujući ga kako ništa ne čini da stranka pobedi na narednim nacionalnim izborima. No, Blairovo agresivno ustrajavanje na modernizaciji stranke uskoro će se pokazati uspešnom. Samo u prvoj godini njegovog predsedavanja strankom članstvo Laburističke stranke naraslo je za više od 150.000 ljudi, dok je rejting stranke u istraživanjima javnog mnenja konstantno rastao.
 
== Izabran za premijera vlade ==
 
U maju 1997. Blair je izabran za premijera vlade [[Velika Britanija|Velike Britanije]], pobedivši na izborima Johna Majora i time okončavši 18 godina dugu vladavinu torijevaca. Pri dolasku na vlast pomogla mu je i vladavina Bila Clintona koji je svoju politiku temeljio na političkom svetonazoru vrlo bliskom onom Blairovom, a i sam nije krio svoje simpatije prema Blairu. Zanimljivo je da Blair, kojem je nakon izborne pobede bilo 47 godina, postao najmlađi britanski premijer nakon [[lord Liverpool|lorda Liverpoola]] koji je premijersku dužnost preuzeo [[1812]]. godine. Nakon što je zaseo u premijersku stolicu Blairovo ustrajavanje na rešavanju dugogodišnjeg konflikta u Severnoj Irskoj, investiranje 42 miliona funti u zdravstvo i obrazovanje, kao i njegovi diplomatski napori u pravcu većeg integrisanja Velike Britanije u evropsku zajednicu učinili su ga najpopularnijim britanskim premijerom u istoriji.
Red 38:
 
{{succession|preceded=[[John Major]]|office=premijer vlade Ujedinjenog Kraljevstva|years=[[2.5.]] [[1997]] – [[27.6.]] [[2007]]|succeeded=[[Gordon Brown]]}}
 
[[Category:Britanski političari|Blair, Tony]]
[[CategoryKategorija:Britanski premijeripolitičari|Blair, Tony]]
[[CategoryKategorija:RođeniBritanski 1953.premijeri|Blair, Tony]]
[[Kategorija:Rođeni 1953.|Blair, Tony]]
 
[[af:Tony Blair]]
Linija 77 ⟶ 78:
[[hr:Tony Blair]]
[[hu:Tony Blair]]
[[hy:Թոնի Բլեեր]]
[[ia:Tony Blair]]
[[id:Tony Blair]]