Taškent – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m [r2.5.2] robot Dodaje: hr:Taškent
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
slike
Red 1:
[[Datoteka:Aerial view of Tashkent, Uzbekistan.JPG|thumb|350px|Taškent iz zraka]]
'''Taškent''' je glavni grad [[Uzbekistan]]a. Sve do [[1865]]. gradski je prostor ograničen na staru, zidinama omeđenu i nepravilno građenu jezgru. Planski izgrađen novi dio grada sa prostranim zelenim površinama podignut je istočno od starog Taškenta. Poslije jakog potresa [[1966]]. godine obnovljen je i proširen po urbanističkom planu iz [[1970]]. ZlatnoTrenutačno dobaTaškent gradkoji proživljavapo uslužbenim [[SSSR]]-upodacima ima 2, a ipo sadaneslužbenim se4 razvijamiliona stanovnika proživljava svoje zlatno doba.
 
==Povijest==
Linija 5 ⟶ 6:
 
Od [[1809.]] je Taškent dio Kokandskog Kanata i bio je jedan od najvećih i najbogatijih gradova srednje Azije s oko 100.000 stanovnika. Postao je središte trgovine Rusa i naroda srednje Azije. S vremenom sve više jača ruski utjecaj u tom prostoru. Od [[1865.]] je Taškent službeno dio [[Rusko Carstvo|Ruskog Carstva]] i postao je glavni grad generalne gubernije Ruski Turkestan. Pod ruskom upravom se grad posebno razvija kao centar srednje Azije.
 
[[Datoteka:Bazar u Tashkentu.JPG|thumb|Bazar u Taškentu]]
 
Nakon dolaska komunista na vlast i uspostave [[SSSR]]-a je Taškent postao glavni grad Turkestanske Autonomne Sovjetske Republike koja se [[1924. razdvojila na više sovjetskih republika, a Taškent je postao dio Uzbečke Sovjetske Socijalističke Republike. Pod sovjetskom vlašću se grad brzo industrijalizira, posebno tokom 2. svj. rata kad su tamo premještene tvornice iz ratom pogođenih prostora. U grad se naseljavaju brojni doseljenici, posebno okolna nomadska plemena (SSSR je zabranio nomadizam), te broj stanovnika vrlo brzo raste. Taškent je građen kao tzv model tipičnog sovjetskog grada. [[1966.]] je grad pogodio katastrofalan potres, ali je do [[1970.]] većim dijelom obnovljen. [[1990.]] je Taškent bio četvrti grad po veličini u SSSR-u.