Pijesak – razlika između verzija

Obrisano 2.038 bajtova ,  prije 12 godina
nema sažetka uređivanja
m (robot Dodaje: az:Qum (torpaq))
Nema sažetka izmjene
'''Pijesak'''Pesak je prirodni granularni [[materijal]] sačinjen od fino razdijeljenih čestica [[stijene|stijena]]stene i [[mineral]]aminerala. Ako se odnosi na termin u geologiji, to je materijal čiji je dijametar od 0.0625 [[milimetar|mm]] do 0.004 mm. PijesakPesak je najvećim dijelom sačinjen od [[silicijev dioksid|silicijevog dioksida]] SiO<sub>2</sub>, najčešće u formi [[kvarc]]akvarca. Sastav pijeskapeska je varijabilan i može sadržavati: [[muskovit]], [[cirkon]], [[rutil]], [[apatit]], [[granat]], [[magnetit]], [[turmalin]], itd.
[[Datoteka:Kalabrien Ricadi Sandwellen 2129.jpg|thumb|Pijesak]]
PijesakPesak se u prirodi najčešće može pronaći u [[pustinja|pustinjama]] i pješčanimpeščanim plažama. PješčanaPeščana plaža se naziva žalo. Najčešće nastaje drobljenjem tvrđih stijenastena u moru (valovi udaraju u obalu i odlamaju tvrđe stijene koje se djelovanjemdelovanjem mora dalje drobe i usitnjavaju dok se ne pretvore u pijesakpesak). Usitnjeni pijesakpesak [[morske struje]] nose i taloži se na plažama na kojima je brzina morske struje manja, te ne može dalje nositi pijesakpesak. Povremeno ispred obale nastane pješčanipeščani otok koji se naziva [[sprud]] ili [[lido]] i obično je izdužen. PješčaniPeščani sprudovi se često spoje s obalom i tada zatvaraju morski zaljevzaliv koji se naziva [[laguna]]. Najpoznatije lagune su u području grada [[Venecija|Venecije]] (grad je nastao na sprudovima koji su se formirali od pješčanihpeščanih nanosa rijeke [[Po]]).
[[Datoteka:CoralPinkSandDunesSand.JPG|thumb|Pijesak]]
'''Pijesak''' je prirodni granularni [[materijal]] sačinjen od fino razdijeljenih čestica [[stijene|stijena]] i [[mineral]]a. Ako se odnosi na termin u geologiji, to je materijal čiji je dijametar od 0.0625 [[milimetar|mm]] do 0.004 mm. Pijesak je najvećim dijelom sačinjen od [[silicijev dioksid|silicijevog dioksida]] SiO<sub>2</sub>, najčešće u formi [[kvarc]]a. Sastav pijeska je varijabilan i može sadržavati: [[muskovit]], [[cirkon]], [[rutil]], [[apatit]], [[granat]], [[magnetit]], [[turmalin]], itd.
 
Pijesak se u prirodi najčešće može pronaći u [[pustinja|pustinjama]] i pješčanim plažama. Pješčana plaža se naziva žalo. Najčešće nastaje drobljenjem tvrđih stijena u moru (valovi udaraju u obalu i odlamaju tvrđe stijene koje se djelovanjem mora dalje drobe i usitnjavaju dok se ne pretvore u pijesak). Usitnjeni pijesak [[morske struje]] nose i taloži se na plažama na kojima je brzina morske struje manja, te ne može dalje nositi pijesak. Povremeno ispred obale nastane pješčani otok koji se naziva [[sprud]] ili [[lido]] i obično je izdužen. Pješčani sprudovi se često spoje s obalom i tada zatvaraju morski zaljev koji se naziva [[laguna]]. Najpoznatije lagune su u području grada [[Venecija|Venecije]] (grad je nastao na sprudovima koji su se formirali od pješčanih nanosa rijeke [[Po]]).
 
U pustinjama pijesak nastaje raspadom stijena pod utjecajem velikih dnevnih promjena temperature (u pustinji dnevna temperatura doseže preko 40 <sup>0</sup>C, a noćna pada ispod 0 <sup>0</sup>C). Čestice pijeska su lagane, te ih nosi vjetar ([[eolski procesi]]). Često nastaju pješčane oluje koje mogu nositi pijesak na velike udaljenosti. Dok vjetar nosi pijesak, on struže po stijenama, te često nastaju neobični oblici (pustinjske gljive). Na mjestima gdje vjetar slabi, pijesak se taloži, te nastaju [[dina|dine]].
 
 
 
[[Kategorija:Građevinski materijali]]
 
{{Link FA|nl}}
 
[[an:Arena]]
[[ar:رمل]]
[[arc:ܚܠܐ (ܥܦܪܐ)]]
[[ast:Sable (material)]]
[[ay:Aqu]]
[[az:Qum (torpaq)]]
[[bat-smg:Smėltės]]
[[bg:Пясък]]
[[bjn:Karangan]]
[[br:Traezh]]
[[bs:Pijesak]]
[[ca:Sorra]]
[[chr:ᎾᏳ]]
[[cs:Písek (materiál)]]
[[cv:Хăйăр]]
[[cy:Tywod]]
[[da:Sand]]
[[de:Sand]]
[[el:Άμμος]]
[[en:Sand]]
[[eo:Sablo]]
[[es:Arena]]
[[et:Liiv]]
[[eu:Hondar]]
[[ext:Arena]]
[[fa:ماسه]]
[[fi:Hiekka]]
[[fr:Sable]]
[[ga:Gaineamh]]
[[gd:Gainmheach]]
[[gl:Area]]
[[he:חול]]
[[hi:बालू]]
[[hr:Pijesak]]
[[ht:Sab]]
[[hu:Homok]]
[[id:Pasir]]
[[is:Sandur]]
[[it:Sabbia]]
[[iu:ᓯᐅᕋᖅ/siuraq]]
[[ja:砂]]
[[ko:모래]]
[[la:Harena]]
[[lb:Sand]]
[[lt:Smėlis]]
[[lv:Smiltis]]
[[ml:മണല്‍]]
[[mr:वाळू]]
[[ms:Pasir]]
[[nl:Zand]]
[[nn:Sand]]
[[no:Sand (materiale)]]
[[nv:Séí]]
[[oc:Arena]]
[[pl:Piasek]]
[[pt:Areia]]
[[qu:Aqu]]
[[ro:Nisip]]
[[ru:Песок]]
[[sah:Кумах]]
[[scn:Rina]]
[[simple:Sand]]
[[sk:Piesok]]
[[sl:Pesek]]
[[sr:Песак]]
[[sv:Sand]]
[[sw:Mchanga]]
[[th:ทราย]]
[[tr:Kum]]
[[uk:Пісок]]
[[ur:ریت]]
[[vi:Cát]]
[[vls:Zand]]
[[zh:沙]]
[[zh-yue:沙]]
Anonimni korisnik