Mišići – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 58:
 
== Mišićna snaga (Efikasnost mišićne kontrakcije) ==
* [[LjudskiMišićna mišićisila kao vektor]]
 
Mišićna sila se može posmatrati kao mehanička celina koja pri radu produkuje silu.
Pošto je sila vektorska veličina ona poseduje: intenzitet(jačinu), pravac delovanja(napadna linija), smer delovanja i napadnu tačku.
Mišićna snaga predstavlja intenzitet sile koju mišić razvija na tetivnim pripojima. Mišićna snaga zavisi od veličine mišića. Svakako da veći mišići imaju veću snagu, a manji mišići manju. Mišićna snaga može biti relativna i apsolutna
 
* [[Relativna snaga mišića]]
 
Relativna snaga predstavlja silu koju razvija prilikom kontrakcije u vidu napetosti na tetivnim pripojima svaki mišić. Relativna snaga je svojstvena samo tom mišiću i predstavlja njegovu realnu snagu i ona se ne može upoređivati sa snagom drugih mišića. Zbog toga je ova snaga i definisana kao relativna.
 
* [[Apsolutna snaga mišića]]
 
Predstavlja relativnu snagu izraženu po centimetru fiziološkog preseka mišićnog tela. Fiziološki presek tela mišića je presek koji je pod pravim uglom (upravan) u odnosu na pravac pružanja mišićnih vlakana. Za vretenaste mišiće to je presek na najdebljem mestu njihovog tela. Kada se relativna snaga koja je svojstvena samo određenom mišiću svede na apsolutnu meru a to je snaga po centimetru preseka, onda se ona može upoređivati nezavisno od veličine mišića. Postoje brojni faktori koji utiču na apsolutnu snagu. To su: Veličina tela mišića, broj i veličina aktivnih motornih jedinica, stepen izduženosti mišića, stepen zagrejanosti mišića, stepen zamorenosti mišića, stepen utreniranosti mišića.
 
== V. također ==